Spahić: Situacija nestabilna, ali pod kontrolom

0
592
blank
Foto. radiostoplus.com

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić ocijenio je danas da je epidemiološka situacija u ovom gradu nestabilna, ali pod kontrolom, prenosi radio Sto plus.

On je na konferenciji za novinare kazao da se porast broja inficiranih korona virusom bilježi posljednjih 20 dana, a da su glavni krivci za to brojni kontakti i nepoštovanje preporučenih mjera.

“Dešavalo se da imamo jednog zaraženog koji je bio u kontaktu sa 84 osobe, od kojih su njih 24 bile pozitivne. Teško je samo ‘pohvatati’ sve kontakte, a gdje je liječenje zaraženih i zaštita zdravstvenog sistema, radnika”, rekao je Spahić.

On je kazao da posljednja dva dana broj inficiranih i onih kojima je neophodno bolničko liječenje blago pada, ali da, zbog brojnih kontakata, očekuje još jedan talas pre nego situacija počne da se smiruje.

“Vladamo situacijom, ali pozivam građane da ostvaruju što manje kontakata. Ako mere koje smo danas doneli na sednici Kriznog štaba daju rezultate, nadam se da ćemo za 10 dana prepoloviti broj zaraženih, a za 14 do 20 dana da situaciju normalizujemo”, poručio je Spahić.

On je kazao da trenutno ima “popriličan broj pacijenata”, ali da ne zna da li su svi kapaciteti Opšte bolnice popunjeni.

Prema posljednjim podacima ukupan broj zaraženih u Novom Pazaru, od početka epidemije, je 339 što, prema rečima Spahića, nije tako veliki broj ukoliko se u obzir uzme činjenica da je testirano preko 4.100 osoba.

Od posljedica izazvanih korona virusom umrlo je 14 žitelja Novog Pazara.

“Među preminulima ima i mladih, ali je karakteristično za sve da su imali i druga oboljenja. Najviše je bilo dijabetičara, potom onih sa hipertenzijom i poremećajem metabolizma. Nijedna osoba nije bila potpuno zdrava”, dodao je Spahić.

On je pozvao sve hronične bolesnike i one koji imaju simptome drugih bolesti da ne dolaze u Opštu bolnicu, već da kontaktiraju svoje izabrane ljekare i redovno piju prepisanu terapiju.

Izvor: Radiostoplus.com