Stručna praksa za 149 osoba osoba iz Novog Pazara i Tutina

0
841
blank

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za privatne i deo poslodavaca u javnom sektoru za učešće u programu stručne prakse, u okviru koga će biti uključeno 149 osoba iz Novog Pazara i Tutina od četvrtog do sedmog stepena stručne spreme.

Organizatorka obrazovanja odraslih u novopazarskoj filijali ove službe Blagica Biševac pojasnila je novinarima da je program namenjen osobama koje se prvi put stručno osposobljavaju, kao i onima koji su ranije obavili parksu koja je trajala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita.

“Program se finasira od šest do 12 mjeseci, u zavisnosti od stručne spreme. Osobe sa srednjom stručnom spremom primaće novčanu pomoć od 14.000 dinara, sa višom i trogodišnjim visokim obrazovanjem 16.000 dinara, a sa četvorogodišnjim visokim obrazovanjem 18.000 dinara“, rekla je Biševac.

Ona je dodala da nema ograničenja starosne granice za osobe koje će biti uključene u ovaj program, a da pravo učešća imaju poslodavci iz javnog sektora iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i pravosudja.

“Ukupno učešće javnog sektora u cjelokupnoj kvoti filijale ne sme da pređe 30 odsto. Poslodavci mogu da konkurišu za jednu osobu ukoliko imaju do pet zaposlenih, oni koji imaju od šest do 14 zaposlenih za dva nezaposlena lica, a koji imaju preko 15 mogu da konkurišu sa 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih osoba“, rekla je Biševac.

Odlučivanje se obavlja mjesečno prema rang listi, koja se pravi na osnovu kriterijuma za bodovanje koji se nalaze u okviru samog javnog poziva.