Suljo brine, gradom zebnja kruži, hoće l’ Rade kvorum da im pruži

0
409
blank
Foto: SANA/Irfan Ličina

Lokalni parlament u Tutinu nije uspio da održi zasijedanje puna tri mjeseca zbog nedostatka kvoruma. Zasijedanje je posljednji put održano posljednjeg dana juna, a novo trebalo je da bude održano do posljednjeg dana septembra.

Taj rok nije ispoštovan, sjednica je tri puta zakazivana i odlagana, jer je u skupštinskoj sali bilo samo 18 odbornika SDA Sandžaka. Nedovoljno za punopravno odlučivanje.

Novo zasijedanje zakazano je za sutra. I ta odluka je donijeta nezakonito, jer ni za nju nije bilo kvoruma.

Opoziciona SPP, odmah, je od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, zatražila hitan inspecijski nadzor Skupštine opštine u Tutinu.

Predsjednik ogranka te partije u Tutinu i narodni poslanik Zaim Redžepović ocjenjuje da se stiglo do tačke “kada svi moraju da se izjasne, da li ova vlast treba da opstane ili ne“.

“Nas više ne zanima ko štiti ovu vlast. Hoćemo da država radi svoj posao, da se politički akteri u Tutinu, konačno, izjasne, da ne igramo više ove igrice u koje su nas oni uvukli i da znamo da li hoćemo promenu vlasti ili nećemo“, naglašava Redžepović i poručuje da njegova partija neće dati kvorum sutrađnjem zasijedanju opštinskog parlamenta.

Redžepović ističe da će SPP uraditi nešto da se dobije bolja vlast ili eventualno uđu “u nešto što je zakonska procedura, privremeni organ, prinudna uprava, novi izbori, za sve varijante smo spremni“.

Dodao je da je “ovo crveni alarm i posljednji trenutak da nadležni organi reaguju po zakonu“.

SPP nije jedina koja “priželjkuje“ prinudnu upravu u Tutinu. O tome sve glasnije govore i opozicione Sandžačka demokratska partija (SDP) i Grupa građana “Tutin na prvom mjestu“, ali se takvi tonovi čuju i od članova vladajuće SDA Sandžaka.

Opština Tutin je, sve do posljednjih lokalnih izbora 2020. godine, važila za bastion SDA Sandžaka, u kojoj je apsolutnu vlast imala od 1996. do 2020. godine.

Skupština opštine Tutin ima 37 odbornika. SDA Sandžaka 18, SPP 11, grupa građana pet, dva SDP i jedan SNS.

Do prije nekoliko mjesci, tanku skupštinsku većinu činili su odbornici SDA i jedini naprednjak.

Izvor: Danas.rs