Sumnjiva transakcija / I dalje nejasno šta je Muzej platio

0
902
blank

Autorka monografije “FBT files – istorija rok muzike u Novom Pazaru” Svetlana Čeković izjavila je danas da su sva plaćanja u vezi sa izdavanjem te publikacije izvršena 2012. godine i da ne zna šta je Muzej Ras platio četiri godine kasnije.

Ona je radiju Sto plus rekla da je “jedina rok monografija u Novom Pazaru” izašla u izdanju te ustanove kulture i da je njenu izradu finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja sa oko 300.000 dinara.

“Od tog novca je plaćeno apsolutno sve u vezi sa štampanjem i izdavanjem rok monografije i mi smo na kraju 2012. godine podnijeli izveštaj Ministarstvu kulture o tome kako smo i na šta potrošili ta sredstva, a da oni nisu imali nikakve zamjerke. Sva dokumentacija o tome se i dalje nalazi u Muzeju”, kazala je Čeković.

Podsjećamo da je Državna revizorska institucija prilikom provjeravanja poslovanja Muzeja Ras utvrdila da je ta ustanova tokom 2016. godine agenciji “Solaris” iz Beograda platila 275.000 dinara za “štampanje rok monografije, a da ne postoje nikakvi dokazi u kojim količinama, po kojim pojedinačnim cijenama i da li je uopšte ta usluga pružena”.

blank
Izveštaj Državne revizorske institucije

“Zaista ne znam za šta je taj novac potrošen, ali za štampanje monografije čija sam ja autorka nije. Ne znam o čemu se radi, neka drugi organi utvrde kome je taj novac uplaćen i gde je završio. Nije mi jasno zašto se nešto što je štampano i plaćeno 2012. godine pominje četiri godine kasnije”, poručila je Čeković.

Sumnjivo plaćanje izvršeno je u januaru 2016. godine, po računu broj 05-16, a na čelu Muzeja “Ras” tada je bila Jasmina Fortić.

“Zaista nema komentar na takve zlobne postupke. To je sve što imam da kažem”, rekla je Fortić radiju Sto plus kada smo je pozvali da je pitamo za šta je ta ustanova kulture platila 275.000 dinara firmi “Solaris” iz Beograda.

Prema podacima Agencije za privredne registre u Beogradu je registrovano 11 kompanija sa tim imenom, a naš radio će narednih dana pokušati da otkrije kojoj od njih je Muzej Ras uplatio novac i za koje usluge.