SVI ZA VLASIJA: Aziziju građani poručili da nije dobrodošao u Sandžak

0
562
blank

Saradnja dva historijski bliska naroda kakvi su Bošnjaci i Albanci je neophodna i potrebna. Ipak, neodgovornim djelovanjem rukovodstva SDA Sandžaka i BNV ova saradnja je doživjela svoju krajnost i pretvorena je u animozitete ova dva naroda.

Prije svega jer je ovaj proces preuzeo da vodi Ismet Azizi, čovjek koji je u Sandžaku nastupio s pozicija negiranja bošnjačkog identiteta, pokušaja albanizacije kroz tezu o sadašnjim Bošnjacima kao asimiliranim Albancima.

Sve ovo je stvorilo jak animozitet i u pojedinim momentima mržnju između Bošnjaka i Albanaca. Svojim djelovanjem Azizi i Udruženje “Kosovo za Sandžak” su radili najviše u interesu srpske politike. Toliko da ga je sama srpska Udba instalirala ne bi dao tako dobre rezultate, kao što je uspio Azizi u saradnji sa SDA Sandžaka i BNV.

Svjesni toga, ali i činjenice da Bošnjaci gaje pozitivne emocije prema Albancima, postavili smo pitanje u anketi koga bi sandžački Bošnjaci voljeli vidjeti na čelu udruženja koje radi na saradnji među Albancima i Bošnjacima.

Pored Azizija stavili smo dokazanog prijatelja Bošnjaka, bošnjačkog zeta i vrsnog albanskog intelektualca Azema Vlasija. Naravno, očekivano došlo je do erupcije reakcija i komentara.

Na stotine komentara podrške Vlasiju i javnog distanciranja od onoga što radi Azizi i SDA Sandžaka. U rezultatima ankete Vlasi je odnio ubjedljivu pobjedu, a Sandžaklije su na najbolji način poručile Aziziju da nije dobro došao među Bošnjake i Sandžak.

Rezultat ankete do trenutka pisanja ovog teksta je sljedeći:

  1. AZEM VLASI– 50%
  2. ISMET AZIZI 3%
  3. BEZ ODGOVORA – 47%

Izvor: Sandzacke.rs