Svjetski Dan Kudsa obilježen u Sandžaku

0
689
blank
Foto: Ustupljeno portalu Sandzacke.rs

U Prijepolju je u petak, 29. aprila prigodnim skupom obilježen Međunarodni dan Kudsa, godišnji događaj koji se održava posljednjeg petka mjeseca ramazana koji je inicirala Islamska Republika Iran 1979. godine kako bi izrazila podršku Palestincima i suprotstavila se cionizmu i Izraelu.

Posljednji petak odnosno džuma u mjesecu Ramazanu proglašen je za Svjetski Dan Kudsa (Jerusalema) i obilježava se u muslimanskim zajednicma u svijetu.

Ovom prilikom govorili su dr. Nadir Dacić dr. Mensur Zukorlic i Fatima Abu Taha, rodom iz Palestine, a skupu je prisustvovala delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća, potpredsjednica opštine Prijepolje Samira Ćosović i predstavnici Bakija-hanume medrese iz Prijepolja.

Dr. Mensur Zukorlic je, kao dobar poznavalac prilika na Bliskom istoku, koji je i preveo nekoliko knjiga sa arapskog jezika o Palestini, govorio o Danu Kudsa, odnosno patnjama kroz koje palestinski narod prolazi već nekoliko decenija i o njihovoj borbi za slobodu.

On je predočio da je u procesu pružanja snažne podrške palestinskoj naciji, imam Homeini posljednji petak u ramazanu proglasio svjetskim danom Kudsa, te je od svih muslimana svijeta, od svih građana naše planete tražio da ovaj petak obilježe u demonstracijama ili drugim manifestacijama u znak podrške palestinskom narodu.

blank
Foto: Ustupljeno portalu Sandzacke.rs

Ovaj pokret se pretvorio u pokazatelja snažnog protivljenja izraelskom postojanju, njegovim zločinima i torturama nad palestinskom nacijom. Na skupu je ukazano na sve patnje kroz koje decenijama već muslimani Palestine prolaze i na indiferentnost međunarodne zajednice prema zločinima nad Palestincima.

U Palestini ima više svetih mjesta, a najvažnije je Mesdžidu-l-Aksa, kao treća džamija po važnosti na svijetu, poslije Kabe u Meki i Poslanikove džamije u Medini. Nemuslimani su okupirali Kuds 1099. godine uz pokušaj okupacije cijele Palestine.

Pod komandom Salahudina El-Ejjubija, 1187. godine Kuds je oslobođen i vraćen u posjed muslimana. Potpuno oslobađanje Palestine bilo je 1291. godine. Britanija je okupirala Palestinu 1917. godine, a okupacija je trajala sve do 1948. godine.

Projekat naseljavanja Palestine Jevrejima realizovan je uz pomoć Engleske kao kolonizatora. Odmah nakon povlačenja Engleza iz Palestine proglašeno je formiranje države Izrael 14. maja 1948. godine, a 1967. godine okupirana je cijela Palestina.