Turski konzul u Prijepolju najavio veću kulturnu i eknomsku saradnju

0
817
blank
Screenshot/TV Forum

Кonzul Basar Basol najavio je danas u Prijepolju da će se početkom juna zvanično otvoriti Кonzulat Republike Turske u Novom Pazaru u prisustvu ministara inostranih poslova obje države Mehmeda Cavusoglua i Nikole Selakovića, javlja Glas Zapadne Srbije.

Basol je danas bio u radnoj posjeti opštini Prijepolje iz koga nosi najljepše utiske, jer je kako je kazao imao priliku da sa predsjednikom opštine koji je “u duši umjetnik” upozna sve znamenitosti ovog prelijepog grada.

Кonzul Basol je najavio da će svoj prvi odmor provesti baš u Prijepolju i izrazio zahvalnost predsjedniku opštine Vladimiru Babiću kao i svim njegovim saradnicima koji su mu kako je kazao, organizovali izuzetan doček, ali i konstruktivan sastanak na kojem se razgovaralo o budućoj kulturnoj i ekonomskoj saradnji.

Prvi čovjek opštine Prijepolje Vladimir Babić je izrazio veliku zahvalnost Vladama Srbije i Turske koje su uspijele da ostvare izuzetne kontakte kako bi se zajednički radilo na proširenju kulturnog i privrednog ambijenta u ovom dijelu Srbije.

blank
Screenshot: TV Forum

On je podsetio da u Turskoj žive potomci Prijepoljaca koji nikada nisu zaboravili svoje mesto porekla, kao i da postoji značajan broj privrednika koji sarađuju sa kolegama u Turskoj.

Babić je naveo da je Turska agencija za međunarodnu saradnju TIКA u Prijepolju prisutna od 2011. godine i u tom periodu je uložila oko milion eura kroz realizaciju različitih projekata. Babić je podsjetio da je u rekonstrukciju osnovne škole u Vinickoj uloženo 500.000 eura, rekonstrukciju Doma kulture 180.000, opremanje hirurške sale u bolnici 30.000, nabavku ambulantnog vozila 60.000 I kroz razne vidove pomoći poljoprivrednicima 30.000 eura.

Babić je istakao da opština Prijepolje trenutno ima velike probleme sa lošom komunalnom higijenom koja je prouzrokovana lošom tehničkom opremljenošću lokalnog komunalnog preduzeća, te da su se se s tim u vezi već obratili kancelariji TIКA u Beogradu, za pomoć pri nabavci jednog vozila za iznošenje smeća.

“Кonzul Basol je veoma zainteresovan za saradnju, a svrha njihovog dolaska i djelovanja na ovim prostorima jeste produbljenje saradnje i poboljšanje privrednog ambijenta, mogu reći da smo već učinili prve korake u tom smjeru i očekujemo veliku pomoć”, zaklučio je predsjednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Izvor: Glas Zapadne Srbije