“U laži su kratke noge”: Elma Elfić-Zukorlić obmanula javnost?

0
4014
blank
Foto: SANA/Screenshot

Pomoćnica ministra prosvjete Elma Elfić Zukorlić, ispred Sektora za unapređivanje ljudskih i manjinskih prava u obrazovanju, saopćila je da će u periodu od 24. do 28. decembra 2021. godine biti organizivano polaganje ispita za dobijanje licence za nastavnike bosanskog jezika u Novom Pazaru.

“Ovo je prvi put da će se ispit za licencu za nastavnike bosanskog jezika održati u Novom Pazaru jer su do sada svi ispiti održavani u Ministarstvu prosvjete u Beogradu. Na ovaj način kandidatima je olakšano polaganje za licencu za bosanski jezik sa ciljem unapređivanja ljudskih i manjinskih prava”, kazala je Elfić-Zukorlić.

No, pojavile su se izvjesne sumnje da se zapravo radi o netačnoj informaciji jer su još 2014. godine u Novom Pazaru organizirani seminari u BNV gdje su dodjeljivani certifikati nastavnicima za rad u obrazovanju na bosanskom jeziku.

blank

To je potvrdio i tadašnji predsjednik BNV Esad Džudžo svojom objavom i fotografijama na Facebooku s kratkim komentarom: “U laži su kratke noge”.

“Svi sertifikati BNV nastavnicima za rad u nastavi na bosanskom jeziku izdati do 11.9.2014. godine validni su, punovažni i u skladu sa zakonom. Nakon tog datuma, nastavnici i stručni sardnici koji nemaju sertifikate mogu se prijaviti stručnoj službi DUNP radi obuke i polaganja ispita”, stoji u objavi Esada Džudža.

Ostaje nejasno da li se radi o neinformisanosti udovice rahmetli Muamera Zukorlića, pokušaju falsificiranja istine ili nečem trećem, a javnost očekuje dodatna pojašnjenja ovim povodom.

Izvor: Sandzacke.rs