U Novom Pazaru obilježen Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turkiye

0
386
blank
Foto: BNV

Izložbom slika i umjetničkim programom “Sjećanje na 15. juli” u Muzeju “Ras” u Novom Pazaru počelo je obilježavanje 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turkiye.

Na skupu je učenjem dove i minutom šutnje odana počast za sve žrtve spriječenog vojnog puča i poručeno da je turski narod prije šest godina, 15. jula 2016, sačuvao svoje i dostojanstvo čitavog demokratskog svijeta.

Generalni konzul Republike Turkiye u Novom Pazaru Basar Basol je u obraćanju podsjetio da su prije šest godina, sakrivajući se iza časnih uniformi turske vojske, pripadnici terorističke organizacije FETO pokušali da izvrše vojni udar koji je osujećen zalaganjem predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana i otporom turskog naroda.

“Nismo zaboravili podršku našoj zemlji od Vlade Srbije i braće Sandžaklija koja je došla tokom i nakon pokušaja puča. Zahvaljujem ponovo na toj podršci. Neka je vječni rahmet našim šehidima”, rekao je konzul Basol.

Direktor gradskog muzeja “Ras” u Novom Pazaru Fuad Baćićanin je rekao da “sa turskim narodom dijelimo višestoljetnu tradiciju kroz osmansku državu, bliskosti su i danas velike i vidljive, i podrške tom narodu ponajprije su stigle iz ove zemlje iz ovog grada i ove zajednice”.

“Demokratiju, dostojanstvo i nacionalno jedinstvo su tu noć, a i danima nakon te noći čuvali svi oni koji žele da žive slobodarskim duhom i žele da sačuvaju svoje dostojanstvo. Građani našeg grada su se iste noći okupili i pokazali podršku turskom narodu i turskoj državi, tog 15. jula 2016. godine, a tri dana nakon toga u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i svim sandžačkim opštinama građani su na tribinama upoznati sa svim dešavanjima i situacijom u Turskoj”, rekao je Baćićanin.

Podsjetio je da je to prvi neuspjeli vojni puč i historiji te zemlje, kojeg se, kao i svih prethodnih vojnih udara, svaki svjesni i demokratski svjestan građanin Turkiye stidi.

Muzej “Ras” u Novom Pazaru ove godine obilježava 70. godišnjicu od osnivanja, a odskora opremljena muzejska biblioteka nosi naziv “15. jul”, u znak sjećanja na ovaj veliki datum.

Na skupu u Muzeju “Ras” prisustvovali su predstavnici i vijećnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sandžačkih opština i brojne javne ličnosti.

Danas, povodom 15. jula, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Turkiye u Novom Pazaru i lokalnih organizacija i institucija biće održan i turnir mališana u fudbalu, hatma dova imama Mešihata IZ-e Sandžaka i ceremonija obilježavanja 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, kao i “straža za demokratiju” sa projekcijom turske zastave.

Izvor: Anadolija