U Novom Pazaru obilježena 99. godišnjica osnivanja Republike Turkiye

0
334
blank
Foto: rtvnp.rs

Dan Republike Turkiye obilježen je svečanim prijemom u Kulturnom centru u Novom Pazaru čiji je domaćin bio generalni konzul Basar Basol. Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog života Sandžaka, javlja portal Infolid.

Prijem je počeo intoniranjem himni Republike Turkiye i Republike Srbije, a nakon toga gostima se obratio i generalni konzul Turkiye u Novom Pazaru Basar Basol.

On je rekao da se sa ponosom i zadovoljstvom obilježava 99. godišnjica od osnivanja Republike Turkiye, u kojoj je, kako je kazao, uspostavljen nacionalni suverenitet pobjedom u borbi za nezavisnost pod vođstvom gazi Mustafe Kemala Ataturka u veoma teškim uslovima.

“Zemlja od 13 miliona ljudi, čija je ekonomska i finansijska struktura propala nakon Balkanskog rata, Prvog svetskog rata i Rata za nezavisnost koji je trajao ukupno deset godina, čiji su ljudi pogođeni epidemijom i čiji je nivo pismenosti bio nizak, postala je današnja jaka Republika Turkiye, sa jakom i obrazovanom populacijom od 83 miliona stanovnika, sa solidnom infrastrukturom i ekonomijom u razvoju. Moramo znati da cijenimo vrijednost toga i da radimo više da bi poveli prosperitetniju zemlju budućim generacijama”, rekao je Basol.

On je kazao da Turkiye, uzimajući princip Mustafe Kemala Ataturka kao svoj vodič, mir u zemlji i mir u svijetu, usvaja pristup koji daje prioritet diplomatiji u rješavanju međunarodnih problema.

“Naše preduzetničko i humanitarno razumevanje spoljne politike, uz jaku vojsku i odbrambenu industriju, nastavlja biti element sigurnosti u svom regionu i šire. Braneći svoja legitimna prava i interese, naša zemlja nastavlja odlučnu borbu protiv terorističkih organizacija, kao što su FETO, ISIL, PKK, koje ugrožavaju njenu sigurnost. Odnosi Srbije u Turkiye doživljavaju svoj istorijski vrhunac, prijateljski odnosi između našeg predsjednika Erdogana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odražavaju se na saradnju dvije zemlje na veoma pozitivan način. Naša braća iz Sandžaka, koju vidimo kao most saradnje između Turkiye i Srbije, imaju izuzetno mesto u tursko-srpskim odnosima i u srcima turskog naroda”, kazao je turski konzul, koji je pročitao i pismo predsjednika Republike Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana.

Izvor: Infolid.rs