U Sandžaku dova podrške Turskoj u borbi protiv terorizma

0
778
blank
Foto: Anadolija

U znak podrške Turskoj i vojsci te zemlje koja preduzima akcije u borbi protiv terorizma u novopazarskoj Hadži hurem (Bor) džamiji održana zajednička dova (molitvi) i vjerski program.

Slijedeći primjer Dijaneta u Republici Turskoj, zajedno s nekim islamskim zajednicama u okruženju, Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) i Mešihat IZ-e Sandžaka su nakon jacije (večernjeg) namaza, uz prisustvu muftija, muderisa, imama i vjernika organizirali zajedničku dovu uz učenja sura iz Kur'ana.

Sa ovog skupa je upućena poruka da se na ovaj način podržavaju oni koji se bore protiv terorizma i da je dova (molitva) najjače oružje vjernika.

Obraćajući se prisutnim vjernicima Direktor ureda za inostranstvo Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) Jakub ef. Leković je pozvao vjernike da dovama podrže Tursku i njenu vojsku, istakavši da postoje neraskidive veze između između Bošnjaka u Sandžaku i Srbije i onih koji žive u Turskoj i svih drugih Turaka.

“Ono što nas veže jeste sigurno lijepa nam vjera, bogata nam historija i kultura, i možda i najviše krv šehida sa Čanakkalea”, rekao je Leković, pojasnivši situaciju u pojasu Afrina i nastojanja Turske da u tom pograničnom pojasu prema Siriji uspostavi sigurnost.

On je naveo da upućuju dove Bogu da se, kako je kazao, utre terorizam svake vrste u svijetu.

Vjernici koji su prisustvovali zajedničkoj dovi kažu da prate dešavanja u vezi Turske i da podržavaju njene napore kao i svih muslimana koji se protive terorizmu i nasilju.

“Pratimo sva zbivanja u Turskoj, posebno kada se radi o ovako velikim akcijama. Želimo Turskoj da vrlo brzo završi posao i da više nema terorizma na granici s Turskom. Poručujem, sa dovom, koliko mogu da pomognem, kao i svi građani Sandžaka i Srbije”, kazao je Ismail Petlača.

Rijaset islamske zajednice Srbije je prije dva dana na svojim džamijama palio kandilje, a juče se između sabah namaza i podne namaz sporadično puštani salavati sa munara u znak podrške Vojsci Turske.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) i 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”.