Ugljanin: Bošnjake u Priboju zaposliti na mjesto policajaca koji su izvršili zločine

0
105
blank
Foto: SDA Sandžaka

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je danas da je jedina “terapija” zločinima u Priboju isključenje pripadnika policije koji su prijetili i izvršili zločine nad Bošnjacima, a potom zapošljavanje Bošnjaka na njihova radna mjesta, prenosi radio Sto plus.

On je na konferenciji za novinare rekao da su zločini koje su policajci u Priboju počinili nad Bošnjacima “inspirisani velikosprskim zločinima devedesetih godina”.

“Tražimo da se svi policajci koji su prije godinu dana pjevali i veličali ratne zločine i prijetili Bošnjacima, kao i oni koji su odgovorni za zločin nad Ervinom Ćelahmetovićem, isključe iz policije i da se na njihova mjesta zaposle Bošnjaci iz Priboja”, kazao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka ocijenio je da su masovna ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i u Mladenovcu inspirisana “tolerantnim odnosom državnih organa u Srbiji prema zločinima u Bosni i Sandžaku”.

“Taj ambijent, u kome nakon svih tih zločina, državni organi veličaju ratne zločince, postavljaju policiju da čuva slike i murale sa njihovim likovima na zidovima tačno preko puta te osnovne škole, stvorilo je kod agresivnih velikosprskih nacionalista, bez obzira na uzrast, jedno osjećanje da mogu vršiti ubijanja bez odgovornosti”, naveo je Ugljanin.

On je ponovio da se Bošnjaci moraju izboriti za svoja Ustavom zagarantovana prava, navodeći da se zalaže da Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), sa Vladom i predsjednikom države, u najhitnijem roku postavi datum uspostavljanja nacionalne strukture u državnim organima u Sandžaku i reviziju postojećeg Akcionog plana.

Na pitanje radija Sto plus kako komentariše današnji miting “Srbija nade” vladajuće Srpske napredne stranke, Ugljanin je odgovorio da on dokazuje da “vlast precizno zna izborne rezultate i koliko će dati svom koalicionom partneru kako bi služio njemu, a ne bošnjačkom narodu”.

Izvor: Radiostoplus.com