Ugljanin: Janković da se bavi pametnijim poslovima, a ne LGBT populacijom

0
176
blank
Foto: Freepik/ravnopravnost.gov.org

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kazao je da nije čuo za saopćenje Povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković o tome da se nije izvinio pripadnicima LGBT populacije zbog uvredljivih izjava tokom predizborne kampanje.

On je na pitanje Danasa zašto to nije učinio, rekao da nije spreman da razgovara na tu temu, koja ne pripada programu njegove stranke, te da su to gluposti kojima se drugi bave.

“Taj cirkus je bio jednom, ja sam izjavio ono što sam izjavio, nisam čuo da mi je nešto uputila, bilo bi joj bolje da se bavi pametnijim poslovima, položajem Bošnjaka u Srbiji, tretmanom Bošnjaka i drugih građana Sandžaka gdje važe posebni zakoni, nego tim pitanjima”, poručio je Ugljanin.

On je u svom predizbornom obraćanju izjavio “da se istopolni odnosi javljaju samo kod stoke i da takva stoka ima manju vrijednost prilikom prodaje u odnosu na ‘normalnu’ stoku” čime je, prema mišljenju Povjerenice, prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, piše “Danas”.

Povjerenica je preporučila Ugljaninu da, pored izvinjenja, ukloni spornu izjavu sa YouTube kanale i da se sastane sa predstavnicima jedne organizacije koja se bavi zaštitom prava LGBT populacije.

Ugljanin je na konferenciji rekao da se vode intenzivni razgovori sa predstavnicima Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke pravde i pomirenja o zajedničkom učešću u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Prvi korak u dogovoru za BNV je da se napravi programska koalicija, odnosno, hoće li liste da podrže program Vijeća ili će u samom startu da ruše Vijeće i da prave vladajuću koaliciju. Kad se postigne programsko jedinstvo, nije važno ko će biti predsjednik Vijeća, ko članovi, svi će imati obavezu da zajedno rade u interesu bošnjačke nacionalne politike”, naveo je.

Dodao je da će razgovori biti nastavljeni u petak ili subotu, te da se traži rješenje kako bi SDP i SPP sačuvale kontinuitet političke ideje BNV u interesu bošnjačkog naroda, uz zadržavanje koalicionih pozicija u Beogradu.

Među temama razgovora, rekao je Ugljanin, su i obezbjeđivanje stabilnih većina u sandžačkim opštinama, kao i formiranje sandžačkog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

Izvor: Danas.rs