Umjesto protesta, saopštenje SDA: Sandžački Bošnjaci nemaju povjerenje u srpske državne organe

0
895
blank

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka nije danas, kao ranijih godina, održala protest u Novom Pazaru povodom obilježavanja godišnjice napada na lidera te partije Sulejmana Ugljanina, već se oglasila saopštenjem za javnost.

SDA Sandžaka je u saopštenju podsjetila da je “17. januara 2009. godine grupa naoružanih lica neovlašćeno upala u službene prostorije te stranke i iz vatrenog oružja pucala na rukovodstvo”, te da do danas državni organi nisu rasvjetlili taj događaj, ali i mnoge druge zločine nad Bošnjacima.

“Ovo su samo neki od razloga zbog čega sandžački Bošnjaci nemaju povjerenje u srpske državne organe koji su, prvenstveno pravosuđe i policija, izgubili pravo i kredibilitet da deluju na prostoru Sandžaka”, dodaje se u saopštenju.

Zbog toga SDA Sandžaka zahtijeva hitne i neodložne promjene Ustava Srbije kako bi se, kako navode, riješio status Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji.

“Pozivamo Vladu Srbije i Evropsku uniju (EU) na hitnu reviziju Akcionog plana za poglavlja 23 i 24 za pristupanje Srbije EU, manjinskog akcionog plana i manjinskih zakona kako bi se izgradila pravna država, vladavina prava i jednakost pred zakonom”, saopštila je ta stranka.

Podsjećamo da je SDA Sandžaka ranijih godina organizovala protestne skupove u centru Novog Pazara kako bi obiljeležila godišnjicu napada na Ugljanina i rukovodstvo te stranke.