USAME: Da nije bilo obdukcije, teško bi se desilo premještanje muftijinog tijela u dvorište džamije

0
1039
blank
Screenshot: N1

Bivši sandžački muftija i lider Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić ponovo je sahranjen u dvorištu Altun alem džamije u Novom Pazaru, nakon ekshumacije iz seoskog groblja u Orlju i izvršene obdukcije. Od tog trenutka počele su da kruže priče da je ekshumacija iskorišćena kako bi se tijelo sahranilo u haremu Altun alem džamije.

Njegov sin Usame u razgovoru za N1 kaže da ne poznaje nijednu ozbiljnu ličnost koja je rekla da je ekshumacija tijela njegovog oca iskorištena kako bi bilo prebačeno u dvorište džamije u Novom Pazaru.

“Prvo bih voleo da znam ko je iznio te informacije. Ne znam ni jednu ozbiljnu ličnost koja je to spomenula u javnosti. Naišli smo na brojne osude. Proces obdukcije nam je omogućio da kao porodica promijenimo odluku o ukopu našeg oca i lidera, i to je bio jedini razlog zašto je došlo do promjene odluke, da nije bilo obdukcije teško bi se to desilo, priča da smo napravili cijeli proces samo da bi se premjestilo tijelo je zlonamjerna”, izjavio je Zukorlić.

Zukorlić je danas, demantujući medijske navode da strani vještaci nisu analizirali uzrok smrti Zukorlića, saopćio da su obducenti iz Sarajeva i Hamburga uzeli uzorke za patološku-toksikološku analizu radi definitivnog rasvetljavanja uzroka smrti njegovog oca Muamera Zukorlića.

blank

On je na društvenim mrežama naveo da je uzimanje uzoraka urađeno nevezano za proces Višeg tužilaštva u Novom Pazaru i da testiranje u Sarajevu i Hamburgu finansira porodica.

“Ono što jeste tačno da su u dokumentima Tužilaštva imali samo status posmatrača. Zato tužilaštvo službeno ne zna ništa o tome dok im ne dostavimo rezultate. Razlog su ograničenost zakonskih regulativa Republike Srbije”, kazao je Zukorlić.

Dodao je da bi, po zakonima Srbije međunarodnim vještacima, bilo dozvoljeno samo u drugom stepenu da vrše uzimanje uzoraka.

“Mi kao porodica ne bi dozvolili da se radi novo iskopavanje rahmetli muftije. Niti smo dozvolili da se sve završi samo na rezultatima iz Niša”, istakao je Zukorlić.

No, postavlja se logično pitanje kako su to strani obducenti mogli uzeti uzorke, a da domaći obducenti nemaju informacije o tome. Potpuno nevjerovatno djeluje priča da su to uradili krijući od kolega iz Srbije, jer drugi način ne postoji.

blank
Foto: N1

Porodica priželjkuje da je Muamer umro prirodnom smrću

Usame Zukorlić je za N1 izjavio da porodica priželjkuje da je Muamer umro prirodnom smrću, ali i dok se ne urade sve analize, neće to prihvatiti.

“Želimo da dobijemo sve rezultate i mišljenja obducenta iz Bosne i Njemačke. Da vidimo da li će oni potvrditi ove rezultate obdukcije. I onda ćemo se izjasniti. Jer, dešavalo se i u sudskoj praksi da se istraživanje radi na višoj instanci i da rezultati budu različiti. U tom slučaju bi uslijedilo super vještačenje”, kazao je Zukorlić.

Podsjećamo, Zavod za sudsku medicinu u Nišu dostavio Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru nalaz u kojem je navedeno da su izmerene vrijednosti koncentracije toksičkih metala u uzorcima, nalaze u okviru normalnih vrijednosti za ove vrste uzoraka i nisu uzrok smrti Muamera Zukorlića.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru saopćilo je jučer da je obdukcionim nalazom utvrđeno da je Muamer Zukorlić umro prirodnom smrću koja je nastupila kao posljedica naglog pogoršanja funkcije i prestanka rada srca.

Do obdukcije je došlo nakon što je njegov sin Usame Zukorlić podnio prijavu protiv NN lica zbog krivičnog djela teško ubistvo, nakon što su dobili rezultate iz inostranih laboratorija za koje još javnost ne zna odakle su, a koji su navodno pokazali prisustvo teških metala, prenosi N1.