USAME: Uz puno povjerenje u institucije Srbije, istraga smrti Muftije uz međunarodnu ekspertizu

0
1154
blank
Foto: Facebook

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić izjavio je da je ekshumacija njegovog oca i bivšeg lidera stranke Muamera Zukorlića odložena na zahtjev porodice i da ima informacije da će biti odobren zahtjev da se sprovede uz međunarodnu ekspertizu.

“Ekshumacija rahmetli Muamera Zukorlića je odložena najprije zato što kao porodica nismo bili spremni tako brzo za taj proces, jer je za svega nekoliko dana odlučeno da se radi, a i mi smo kao porodica još bili u šoku zbog informacija koje smo dobili. Drugi razlog je što smo zatražili od državnih organa da odobre međunarodnu ekspertizu ekshumacije i obdukcije”, rekao je Zukorlić za Tanjug, a prenosi B92.

Dodao je kako su uzorci preminulog Zukorlića na kojima je utvrđeno da nije preminuo prirodnom smrću uzeti neposredno pred sahranu.

“Trebalo nam je vremena da nađemo odgovarajuće laboratorije i dok smo poslali uzorke na analizu, a zatim i da stignu rezultati. U kontaktu sam sa Višim tužilaštvom u Novom Pazaru i sa Republičkim tužilaštvom. Prilično su otvoreni za saradnju i prema nezvaničnim informacijama odobriće međunarodnu ekspertizu”, dodao je Zukorlić.

Objasnio je da ga je vijest o smrti oca zatekla u Turskoj na školovanju i da je stigao pred samu sahranu, tako da nije imao prilike da učestvuje u donošenju odluka o obdukciji.

“Ja lično i mala grupa ljudi bliska meni se nismo pomirili s tim da je umro naš vođa, a da nisu izvršene neke osnovne zakonske obaveze, kao što su uviđaj, uzimanje izjava, utvrđivanja uzroka smrti, čak tijelo nije uopšte prebačeno u bolnicu i na kraju, obdukcija bi se mnogo lakše izvršila u tom periodu nego sada”, kazao je Usame Zukorlić.

Dodao je da želi da vjeruje da u tome nije bilo zle namjere, već da je haos koji je zadesio porodicu i prijatelje zbog muftijine smrti rezultirao scenarijom koji, kako je rekao, nije ni malo naivan.

“Ali, ne želim da ta stvar bude razlog za bilo kakvu sumnju prije nego što dobijemo konačne rezultate obdukcije”, rekao je Zukorlić.

Naveo je da je analiza uzoraka rahmetli muftije urađena diskretno, kako bi se ženski članovi porodice zaštitili od agonije iščekivanja rezultata i da su svi bili iznenađeni onim što su dobili iz laboratorija.

Zukorklić je rekao da je čista slučajnost što su rezultati stigli odmah nakon izbora na kojima je SSP učestvovala.

Rekao je i da su stranački funkcioneri “tužni i pomalo besni zbog razvoja događaja”.

“Ja se zaista nadam da će doći do saradnje između tužilaštava Srbije i BiH, a mi smo tražili i širi tim država da se uključi u ovaj proces. Iako želimo da imamo apsolutno poverenje u institucije Srbije glavni razlog zbog koga tražimo međunarodnu ekspertizu je da imamo što kvalitetnije istraživanje i da dobijemo što bolje rezultate”, rekao je Zukorlić.

Izvor: Tanjug/B92