Zapisnik demantuje stranačke botove: Na glasačkom mjestu broj 60 u Sjenici ipak bilo “čuvara kutija” ispred SPP

0
1176
blank

Nakon našeg jučerašnjeg teksta o nezapamćenom punjenju glasačkih kutija u Sjenici, kada smo pokazali primjer glasačkog mjesta broj 60 gdje je, ukoliko je vjerovati zapisniku, svako od 771 upisanog birača glasao na referendumu za promjenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, ovom temom bavio se i novopazarski radio Sto plus.

Prema podacima unijetim u zapisnik o radu glasačkog odbora, potpisanog od strane svih 12 članova, od 771 glasačkog listića 750 su bili važeći. Od toga, na 746 je bila zaokružena opcija “da”, dok su četiri birača bila protiv izmjena Ustava.

Na našu objavu na Facebook stranici komentarima je reagovao veći broj stranačkih botova identičnom rečenicom “Na tom mjestu nije bilo čuvara kutija ispred SPP”. Međutim prostim uvidom u zapisnik sa tog biračkog mjesta vidi se da je isti potpisala i izvjesna Harisa Brulić, članica glasačkog odbora ispred SPP-a u Sjenici.

blank

Inače, ovo glasačko mjesto je bilo jedno od osam smještenih u Osnovnoj školi “12. decembar”, a na njemu su glasali mještani ulica Blagoja Stošića, Maksima Gorkog, Milorada Jovanovića i Pešterska.

Sjenica je jedna od opština u kojoj je, sa 58 odsto, zabilježena najveća izlaznost na proteklom referendumu, a 94 odsto izašlih glasača podržalo je predložene izmjene Ustava.

Među mjestima na teritoriji Sjenice sa visokom stopom izlasnosti su Gradac (96%), Rasno i Donje Goračiće (po 95%), Dragojloviće (94%), Brnjica (91%) i Vrbnica (87%).

Značajna izlaznost bila je i u Karajukića Bunarima, mjestu gdje je izmjerena najniža temperatura u Srbiji, gdje se na glasačkom mjestu pojavilo 147 od 247 upisanih glasača (59%). Od toga je njih 146 glasalo za izmjene Ustava.

U Dugoj Poljani je glasalo 408 od 607 birača (67%), a 400 ih je podržalo promene najznačajnijeg pravnog dokumenta u Srbiji.

Najmanje zainteresovani za referendum bili su žitelji Gornje Vape jer je samo njih četvoro od 136 upisanih u birački spisak glasalo.

Izvor: Sandzacke.rs/Radiostoplus.com