Zašto SDA smatra da jedinstvena lista Albanaca daje legitimitet Vučićevom režimu?

0
754
blank

Donedavno duboko razjedinjeni, vodeći politički lideri albanske manjine iz Preševske doline riješili su da na parlamentarnim izborima u Srbiji nastupe jedinstveno.

Albanci Preševske doline očekuju da će u narednom sazivu parlamenta imati tri poslanika, pošto su četiri vodeće partije Albanaca iz Preševske doline nedavno u Tirani sklopile dogovor o jedinstvenom nastupu u srpskom izbornom procesu.

No, prema ocjeni narodnog poslanika i potpredsjednika Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Enisa Imamovića izlazak na predstojeće izbore u Srbiji i bezuslovno prihvatanje izbornih uslova direktna je podrška i davanje legitimiteta režimu Aleksandra Vučića.

Ovakav stav visokog funkcionera SDA u direktnoj je suprotnosti sa stavom vodećih političkih lidera Albanaca Preševske doline, što je pomalo začuđujuće ako se uzme u obzir zalaganje rukovodstva stranke Sulejmana Ugljanina, koja u zadnje vrijeme neskriveno artikuliše i bori se za nacionalna prava albanske manjine u Srbiji.

Također, nije jasno zbog čega SDA Sandžaka nije s ostalim opozicionim strankama napustila Skupštinu Srbije i pridružila se bojkotu.

Izvor: Sandzacke.rs