Zašto se uklanja termin “Sandžak” iz ustanova i organizacija bliskih Mešihatu?

0
873
blank

Aktuelna promjena imena televizije iz Tutina, koja je do sada program emitovala pod imenom Sandžačka TV mreža, a koja se sada zvanično zove Pešter TV, samo je jedan u nizu slučajeva protjerivanja pojma Sandžak iz organizacija i institucija pri ingerenciji vjersko-političkog kruga okupljenog oko Islamske zajednice u Srbiji i Stranke pravde i pomirenja.

Prvo je to učenjeno na vjerskom planu sa Mešihatom i Islamskom zajednicom Sandžaka. Odnosno ukinut je Mešihat Sandžaka, a formiran Mešihat Islamske zajednice u Srbiji. Nakon toga, desilo se to i na političkom polju gdje je BDZ Sandžaka preimenovana u Stranku pravde i pomirenja, i kada su termin Sandžak ali, zanimljivo, i termin Bošnjak sklonjeni iz imena ove stranke.

No, očito nije se stalo samo na tome pa je na redu došla televizija sa sjedištem u Tutinu koju je 2002. godine pod imenom TV Tutin osnovala lokalna samouprava da bi kasnije promijenila ime u “Sandžačka TV mreža” sa ambicijom da preraste u regionalnu tv stanicu.

Ova televizija je januara 2014. od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća proglašena “za ustanovu od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji” a Vijeće je te godine uputilo Agenciji za privatizaciju zaključke Vlade Srbije o prekidu privatizacije TV Tutin iz 2006. godine.

Početkom 2016. godine, tokom procesa privatizacije opštinskih medija, ova televizija je bez naknade postala vlasništvo zaposlenih, tačnije jedne nekadašnje radnice.

Sandžačka TV mreža zvanično je prodata novembra 2020. godine jednom od visokih funkcionera Stranke pravde i pomirenja (SPP) iz Tutina.

Od osnivanja pa negdje do pred izbore 2020. godine ova televizija u javnosti je bila prepoznata kao medij blizak Stranci demokratske akcije (SDA) Sandžaka, dok je sada vidljivo nakonjena Stranci pravde i pomirenja.

Ime Sandžačka TV mreža je promijenjeno bez zvaničnog objašnjenja, pa se javnost s pravom pita zašto je termin Sandžak bio problem u imenu ove televizije. Osim floskula o “snažnijoj uređivačkoj politici koja baštini samo istinu” i “polasku u nove pobjede i osvajanje srca onih kojima su istina i istinito informisanje važni” javnosti nije ponuđeno objašnjenje o stvarnim razlozima promjene imena.

Nakon svega, nemoguće je oteti se utisku da možda postoji neka tajna agenda uklanjanja termina Sandžak iz svih organizacija i ustanova bliskih Mešihatu u Srbiji.

Izvor: Sandzacke.rs