Završena obdukcija: U haremu Altun alem džamije ponovo ukopan muftija Zukorlić

0
3677
blank
Foto: Facebook

U Novom Pazaru u haremu Altun alem džamije obavljena je sahrana nekadašnjeg muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića.

Prethodno je obavljena obdukcija na Odjeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u tom gradu.

Posmrtni ostaci Muamera Zukorlića ekshumirani su ranije tokom dana sa mezarja u selu Orlje, u opštini Tutin pored Novog Pazara. Obdukciju su, prema najavama, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.

Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini na današnji dan prije šest mjeseci, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

blank
Foto: Facebook

Njegov sin, Usame Zukorlić, koji ga je naslijedio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP) rekao je novinarima uoči ekshumacije da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

Usame Zurkorlić je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada, kao i da će proces nadgledati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je pre toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

On je u obraćanju javnosti 10. aprila, kojoj su prisustvovali brojni članovi porodice, rekao da je jedna laboratorija utvrdila da postoji visoka vjerovatnoća da je bivši muftija i lider ove partije otrovan teškim metalima, a druga da je otrovan hranom.

Nije precizirao o kojim laboratorijama je riječ, niti iz koje su zemlje, najavivši da će porodica o svemu blagovremeno obaviještavati javnost.

U sklopu istrage Više tužilaštvo ga je saslušalo i predložilo, a Viši sud odobrio da se obavi ekshumacija i obdukcija tijela Muamera Zukorlića.

blank
Foto: Facebook

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji saopćio je da će Zukorlićevo tijelo po završetku obdukcije biti sahranjeno u haremu Altun alem džamije u Novom Pazaru, koja predstavlja jedno od retkih remek djela islamske arhitekture iz 16. stoljeća.

Muamer Zukorlić je sahranjen 7. novembra 2021. u rodnom selu Orlje prema želji porodice. Njegov sin Usame je sada rekao novinarima da je odlučeno da posle obdukcije bude sahranjen u haremu Altun alem džamije sa ostalim velikanima.

Zukorlić je u trenutku smrti bio i na funkciji potpredsjednika Skupštine Srbije.

Izvor: RSE