Zukorlić: Jedini ja znam sve majmunluke političara! (VIDEO)

0
725
blank

Gost emisije “Bez ustručavanja” na televiziji KCN Zrenjanin bio je narodni poslanik i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

Bilo je riječi o širokoj lepezi tema, sa posebni osvrtom na položaj Islamske zajednice i ispravljanja načinjenih nepravdi. Zukorlić navodi da su napravljeni određeni iskoraci i da je kurs dobar, ali da je, kako kaže, loša brzina.

“Određeni koraci su napravljeni, ali evo, već smo na kraju mandata i ja insistiram da se stvari ažuriraju i postave na zdrave osnove, jer pitanje dvojnosti Islamske zajednice nije samo pitanje muslimana. To je pitanje i države, jer vi na osnovu dvojnosti šaljete poruku mogućnosti trojnosti, četvornosti, stvarate osnov haosa i to je veliki problem. Ova stvar se ne smije odgađati i činiti perifernom, jer na tim pukotinama se rađaju i rastu mnogi korovi. Oni kažu sad: ‘Znate, to je unutarnje pitanje, nama je nezgodno da se miješamo’. Ma nemojte. Zgodno vam je bilo da se miješate kad ste pravili problem, a sad vam je nezgodno da uklonite posljedice problema. Bez obzira, mene ne zanima ko je personalno. Država nosi svoje nasljeđe i dobro i loše iz prošlosti i ona se sa njim mora nositi”, kazao je Zukorlić.

Ono što se mora pod hitno riješiti jeste vraćanje svih vjeroučitelja u sistem školske nastave, vraćanje vakufske imovine, kao i upotreba maternjeg, bosanskog jezika, ocijenio je Zukorlić.

“Neko ko vam negira jezik, ma šta lingvisti govorili o tome, nauka je nešto sasvim drugo, ali vi morate ustavno pravo i nešto što je zagarantirano svim međunarodnim konvencijama ispuniti. Ukoliko vam neko kaže: ‘Moj jezik je bosanski’, ma šta to značilo, vi ste obavezni da mu obezbijedite i osigurate obrazovanje na tom jeziku sa sve različitostima i sličnostima sa srpskim jezikom i tako dalje. ne možemo sada mi iz svoje pameti i svog uvjerenja da držimo lekciju jednoj određenoj nacionalnoj zajednici i da ometamo taj jezik”, rekao je Zukorlić.

Osvrnuo se i na situaciju u Bosni i Hercegovini ističući važnost suvereniteta za očuvanje mira.

“Ključno je od strane Srbije, ali moram spomenuti i Hrvatsku – da konačno odustanu od svojih ambicija u Bosni i Hercegovini. Ključno je da se odustane od aspiracija ugrožavanja državnog intergriteta države BiH. To je faktor destrukcije tokom 20-og stoljeća, to može biti faktor destrukcije u budućnosti. Ključ je da tu stavimo tačku i kažemo to je jedinstvena država BiH sa sve narodima i različitostima unutra kojima treba pomoći, jer to nimalo nije lako poslije tako žestokog i agresivnog rata u BiH sa sve posljedicama koje smo imali. Nije lahko liječiti te rane. Srbija, ukoliko je prijatelj BiH, treba da pomogne ozdravljenju tih odnosa u BiH, a ne da se ponaša kao “strana Banjaluke”. To je, po meni bar, nešto što nimalo nije lahko, ali je moguće”, kazao je Zukorlić.

Izvor: SANA