Zvaničnici čestitali Dan Sandžaka

0
247
blank

Bošnjaci u Srbiji obilježavaju jedan od najvećih nacionalnih blagdana, 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Odluku da se 20. novembar proglasi jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, koji se obilježava već osamnaest godina, donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine. Odluku je iste godine potvrdio i Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Dan Sandžaka podsjetnik na antifašističku borbu našeg naroda

Čestitku povodom Dana Sandžaka uputio je ministar turizma i omladine Husein Memić, koji je kazao da je 20. novembar, kao jedan je od najznačajnijih historijskih datuma za narod Sandžaka, podsjetnik na antifašističku borbu.

“Uz sjećanje na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka i njegove tekovine, želim da izrazim nadu da će ovo mjesto uvijek biti tlo na kojem će se rađati oni koji će u harmoniji, uz međusobno poštovanje i uvažavanje različitosti, živjeti sa svojim komšijama ponosni na svoj nacionalni identitet, jezik, kulturu i tradiciju”, stoji u Memićevoj čestitci.

“Dan Sandžaka istinski blagdan svih Bošnjaka”

Čestitku je povodom 20. novembra, Dana Sandžaka uputila predsjednica BNV Jasmina Curić, podsjećajući da je u Pljevljima prije 79 godina osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), čime su se, prema njenim riječima, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrijednosti, u vihoru Drugog svjetskog rata, opredijelili za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.

“Svjedočimo da je zadnjih godina Dan Sandžaka istinski blagdan svih Bošnjaka i obilježava se, na našu radost u mnogim institucijama. Nakon 18 godina od usvajanja Odluke o Danu Sandžaka, ostajemo ponosni što smo upravo ovdje iz prostorija Bošnjačkog nacionalnog vijeća počeli obilježavanje Dana Sandžaka. Ostajemo ponosni i što smo dio nacionalne ideje koja je iznjedrila, hrabro iznijela i podijelila plodove u čijoj slasti danas uživaju svi Bošnjaci”, navela je predsjednica BNV Jasmina Curić u čestitci.

“Blagdan izuzetne simbolike”

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, čestitajući blagdan Bošnjacima u zemlji i dijaspori kazao je kako je Dan Sandžaka blagdan izuzetne simbolike.

”Dan Sandžaka je praznik izuzetne simbolike, ne samo za Bošnjake već za sve  građane koji teže očuvanju sveukupnih vrijednosti slobodnog i demokratskog svijeta, a svoje principe baziraju na istinskom poštovanju tuđeg i negovanju sopstvenog identiteta”, navedeno je u čestitci gradonačelnika Biševca.

Sandžak je postojao, postoji i postojat će”

Čestitku povodom 20. novembra, Dana Sandžaka, uputio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja i potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srbije Usame Zukorlić.

“Okrenimo se ka boljem sutra svih nas, okrenimo se prosperitetu Sandžaka i budimo jedinstveni oko vitalnih interesa naroda Sandžaka, poštujući državni poredak i Srbije i Crne Gore”, naveo je Zukorlić u čestitci.

Sandžak kuća svim nacijama i vjerama”

Sandžački muftija Senad ef. Halitović, čestitajući Dan Sandžaka poručio je da je Sandžak kuća svim nacijama i vjerama od davnina.

“Kroz ovo mjesto i ovaj region prolazile su mnoge značajne historijske ličnosti i ostavile dubok trag u njegovom razvoju i uspjehu. Možemo slobodno kazati da imamo najljepša mjesta, najljepšu prirodu i najbolje ljude koji su poznati širom svijeta. Na nama je da gradimo stabilno mjesto, jačamo međuvjerske i međunacionalne veze i čuvamo naš Sandžak”, kaže se u čestitci muftije sandžačkog.

Izvor: Sandzacke.rs