Albanian post: Plan Scholza i Macrona u 13 tačaka, kad će Srbija priznati Kosovo

0
345
blank
Foto: Shutterstock

U 2023. godini mora biti potpisan drugi sporazum o normalizaciji odnosa, kojim Srbija faktički prihvata realnost Kosova kao nezavisne države, ali je formalno ne priznaje, navodi se u planu za novi okvir dijaloga Srbije i Kosova, koji je sačinjen poslije angažovanja izaslanika Njemačke i Francuske, prenosi list Albanian post.

Albanski list piše da se u dokumentu navodi da se u kasnijoj fazi, hipotetički poslije 10 godina, kada je EU spremna da se širi i uključi Zapadni Balkan, dolazi do sporazuma o međusobnom priznavanju, kao preduslovu za članstvo obje zemlje u EU.

Sporazumom, ako prijedlog bude privaćen, nezavisnost Kosova će priznati i pet država članica EU koje to do sada nisu učinile, a Srbija će imati koristi od ogromne finansijske pomoći, ekonomske pomoći i biće priznata kao sila regiona.

“Novi okvir“ je prijedlog koji je proizašao direktno iz uključivanja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza u proces dijaloga, jer se u dokumentu navodi da “Kosovo i Srbija sami nikada neće moći da riješe problem“, prenosi Albanian post.

Dokument na četiri strane sadrži desetogodišnju viziju rješavanja problema i pruža “makroperspektivu“.

On se sastoji od uvoda, tri segmenta, sa tri podnaslova koji sadrže 13 tačaka, a Albanian post navodi da je dokument predstavljen premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslije posjete izaslanika Francuske i Njemačke regionu.

Prijedlog predviđa i šta dalje ako Kosovo i Srbija ne prihvate taj dokument.

Opširnije čitajte OVDJE.

Izvor: Beta