Ana Brnabić i dalje ponavlja besmislice o ulozi Srbije u Dejtonskom mirovnom sporazumu

0
909
blank
Screenshot/TV Pink

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na Jahorini da smatra da je podrška predstavnicima RS-a, prije svega članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kao i predsjednici RS-a Željki Cvijanović važna.

“Sankcije koje su uvedene su krajnje nekorektne i za mene ne postoji nijedan racionalan razlog za takvu odluku određenih strana i želim da svojim prisustvom ovdje, stalnom komunikacijom i dijalogom pokažem podršku, šta god to koštalo mene”, ocijenila je Brnabić.

Ona je potom još jednom ponovila laž kako je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da jedino što oni rade jeste da brane Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, ja sam predsjednica Vlade države koja je takođe garant Dejtonskog sporazuma i u tom smislu jesmo na istoj strani”.

Naime, potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Savezna Republika Jugoslavija, čija je Srbija pravna nasljednica, preuzela je određene obaveze.

Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine.

Sporazum su potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska.

Evropska unija, Francuska Republika, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci.

Dakle, Srbija je, kao i Hrvatska, samo potpisnica Dejtonskog sporazuma, i to zbog svoje uloge u agresiji na BIH. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv Bosne i Hercegovine, ali nije dobila pravo miješanja u unutrašnje stvari te zemlje, kakvo pravo sebi želi pribaviti insistiranjem na nepostojećoj ulozi “garanta” sporazuma.

Izvor: Vijesti.ba