Bande krijumčara šetaju naoružane po Srbiji, stručnjaci kažu – država zatajila

0
239
blank

U pucnjavi koja se u četvrtak dogodila između dvije grupe migranata u Horgošu korišćeno je vatreno oružje. Iz policije kažu da su kod pojedinih pronašli pištolje, municiju i obilježja takozvane Oslobodilačke vojske Kosova. Iako resoni ministar Bratislav Gašić građane uvjerava da su bezbjedni, ostaje nejasno – odakle migrantima oružje i kako je moguće da se na taj način slobodno kreću po Srbiji?

Poslije pucnjave u Horgošu, šest migranata je završilo u bolnici, nekoliko je privedeno. Pretragom terena, policija je pronašla više od 1.000 ilegalnih migranata koji su prebačeni u prihvatne centre, prenosi N1.

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević kaže da je kod pojedinaca pronađena određena količina oružja i municije.

“Radi se o automatskom oružju, o pištoljima i određenoj količini municije, a tačno je da je pretragom terena sa fotografija koje smo dobili sa terena od strane naših pripadnika koji su vršili pretragu terena kod određenog broja lica na garderobi, pronađena su obilježja Oslobodilačke vojske Kosova – na kapama, na šalovima, na kačketima“, kaže Vasiljević.

Ministar policije Bratislav Gašić građane ujverava da su bezbjedni i poručuje da Srbija neće biti “parking za migrante“. Međutim, nadležni iz MUP-a ne navode odakle migrantima razne vrste oružja i šta je konkretno do sada urađeno kako bi se između njih sprečile situacije poput pucnjava, koje su se dešavale i prethodnih mjeseci.

Advokat i saradnik Beogradskog centra za ljudska prava Marko Štambuk kaže da su u cijeloj situaciji propust napravile nadležne službe.

“Država očigledno ne čini dovoljno da se obračuna sa krijumčarima, odnosno sa krijumčarskim grupama i organizovanim kriminalom, potrebno je na vreme identifikovati, locirati i na kraju procesuirati sve one koji su uključeni u to, kontinuirana jedna borba je potrebna i država se ne sme stihijski odnosno ad hok boriti, odnosno obračunavati sa ovim vidom organizovanog kriminala“, poručuje Štambuk.

Da je azilni sistem u Srbiji funkcionalniji, manje bi bilo krijumčara, a situacija među migrantima bi bila stabilnija, ocenjuju u Centru za razvoj socijalnih politika – Klikaktiv.

Građani ne razlikuju migrante i krijumčare

Vuk Vučković iz pomenute organizacije dodaje i da se zbog lošeg ponašanja krijumčarskih grupa, šalje pogrešna slika o migrantima.

“Šalje se jedna loša slika zbog toga što su to radile kriminalne grupe, a ne grupe izbeglica koje su zapravo ugrožene i o čijim životima treba da se povede više pažnje, ali da, stigma postoji i ljudi uopšte i ne razlikuju izbeglice, svakog gledaju kao potecncijalnog razbojnika, a u praksi mi znamo, kao organizacija koja odlazi redovno na mesta u kojima izbeglice imaju neformalna naselja, da su izbeglice izuzetno gosotljubive i dobre“, ističe Vučković.

Nakon događaja koji se dogodio u Horgošu, iz MUP-a navode da će policija u narednom periodu sprovoditi redovne kontrole kretanja i boravka migranata – kako bi se očuvala bezbjednost i sigurnost svih građana, kao i samih migranata.

Izvor: N1