Beogradski mediji: Zloglasni Velja Nevolja član SNS-a od 2011. godine, Vučića oslovljavao šefom

0
1194
blank
Screenshot

Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, šef beogradske kriminalne grupe osumnjičene za niz brutalnih ubistava je na nedavnom saslušanju u nadležnom tužilaštvu otkrio niz frapantnih stvari zbog kojih je nakon objave njegovog iskaza u Srbiji nastao svojevrsni potres. 

Naime, prema pisanju portala Krik.rs koji tvrdi da je u posjedu iskaza osumnjičenog, Belivuk je od 2011. godine član Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije.

Kako je ispričao, Vučić i njegovi saradnici tražili su mu više usluga – da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsjednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbjedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz “CarGo“, piše u transkriptu Belivukovog saslušanja do kojeg je došao KRIK.

On je prvo kratko ispričao da nije kriminalac već “vođa navijača“ i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije želio da odgovara na pitanja tužioca o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo da govori o odnosima sa ljudima iz vlasti.

“Riješio sam lijepo da kažem sve o mom odnosu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas“, rekao je Belivuk tužiocu.

“Šef ima veliki problem“

Objasnio je da je njegovo hapšenje 2016. godine, zbog sumnji da je učestvovao u ubistvu u centru Beograda, dovelo do toga da političari izgube kontrolu nad tribinom Partizana. On je kasnije oslobođen u ovom slučaju pod misterioznim okolnostima – pojedini dokazi su kompromitovani, a vještak je iznenada promijenio iskaz.

Belivuk je ispričao da mu je huligan Aleksandar Vidojević, poznatiji kao Aca Rošavi, rekao 2017. godine da će mu on biti veza sa predsjednikom Srbije.

“Vidojević mi je rekao da Šef, tako smo zvali Vučića, ima veliki problem na Partizanovoj tribini koji je nastao usljed mog odlaska u pritvor 2016. godine.

Da Andrej, brat Aleksandrov, ima kontrolu nad navijačkom grupom “Alkatraz”, ali da oni nemaju snage da iznesu ništa tu, da kontroliše i dio tribine navijača pod nazivom “Kimijevci”, ali da oni samo troše pare i ne doprinose ničemu, a da zapravo nemaju nikakvu kontrolu. Ideja je bila da se napravi nova navijačka frakcija koja će sve to ujediniti da bi situacija bila kao na Zvezdinom stadionu. (…) Mi smo to uradili”, navodno je Belivuk kazao u tužilaštvu.

Početkom avgusta očekuje se da Tužilaštvo za organizovani kriminal podigne optužnicu protiv Veljka Belivuka, vođe huligansko-kriminalne grupe Principi, koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana.

Kompletan tekst o iskazu Belivuka možete pročitati ovdje.