Biljana Srbljanović se s Vučićem sukobila oko genocida u Srebrenici i nezavisnosti Kosova

0
3435
blank
Screenshot

Dramaturginja Biljana Srbljanović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovali su u emisiji Prva tema. Govorili su o mnogim temama, uključujući genocid u Srebrenici i nezavisnost Kosova. Biljanino isticanje istine je zasmetalo mnogima.

Spomenuta emisija emitovala se na Prvoj TV, a također je gostovao i novinar Nikola Tomić. Vučić je kazao da je Srbija treba da poštuje bošnjačke žrtve i da Srbija ni na koji način ne ruši integritet Bosne i Hercegovine. Nakon toga je dodao sljedeće:

“Ne treba da budemo onakvi kakvi političko Sarajevo želi da budemo, a ako to nismo onda kažu da su Srbija i Republika Srpska genocidne tvorevine, a Srbi genocidaši.”

Srebrenica

Podsjetio je da je “napadnut” kada je došao u Srebrenicu da se pokloni žrtvama i naveo da je pitanje da li se u Srebrenici dogodio genocid ili težak zločin postao jezik i politička matrica za odnos prema Srbima i Republici Srpskoj, prenosi Telegraf.

“Zločin u Srebrenici je strašan, jeziv zločin, sve drugo su pravne formulacije”, kazao je.

Smatra da je poštovanje prema žrtvama postalo mjera da se kaže da se dogodio genocid. Ukoliko se ovo ne kaže, misli Vučić, to znači da poštovanje ne postoji.

“Ja se tim stvarima ne igram jer bi moja jedna riječ mogla skupo da košta našu zemlju, ne materijalno, već politički i pravno”, rekao je.

Srbljanović je odgovorila da je genocid u Srebrenici nezaliječena rana Srbije. Također je zamjerila to što film “Quo Vadis, Aida?” bh. rediteljice Jasmile Žbanić nije prikazan u ovoj državi. Dodala je da je Srebrenica važna tema i da se Srbija mora suočiti s tim što se dogodilo, šta su mogli uraditi, a nisu, kao i za šta je njihova zemlja kriva.

Kosovo

Vučić je također spomenuo da Srbija ni na koji način ne treba priznati Kosovo već da treba raditi sa kosovskim Albancima na stvaranju boljih odnosa. Smatra da je problem u tome “što Albanci neće da čuju ni za šta osim za nezavisnosti te da je Pandorina kutija otvorena priznavanjem granica bivših jugosovenskih republika i priznavanjem Kosova”.

Dramaturginja je istakla da je Kosovo nezavisna država koju Srbija treba priznati. Misli da će evropske integracije biti spriječene sve dok se to ne desi i da će imati puzajući rat s Albancima te da neće biti unutrašnjeg zdravlja države.

“Izvinjavam se holivudskoj glumici što nisam ispunila njena očekivanja i zastupala interese organizacija kojima ona vjeruje, a koji jedu kajmak i šibaju radžu pred Skupštinom, uz opanak i priču o ‘vakcinalnom identitetu’. Moj problem s njima je upravo isti onaj kao i sa Vučićem – tiče se ratova, Srebrenice, Kosova i bujanja ekstremizma. Razumijem da to što govorim decenijama nije popularno ni previše važno, ali je moje uvjerenje od kog ne odustajem”, napisala je Srbljanović na svom Facebook profilu.

“Također, ne bih podržala ekipu iz šatora bez maske što smatraju da su antivakseri ok, a Kosovo srce Srbije, jer je to najlakše i najpogubnije. Podržiš populistički projekt sa nulom odgovornosti i posle uhvatiš let za odavdje, a put bilo gdje. Hajde u sto Vučićevih jura da ovi, za koje me žena kritikuje što ih ne podržavam, ulaze u budući parlament, kao i u saradnju sa vlašću. Samo što će poslije svi da budu iznenađeni i mnogo razočarani, kao i uvijek. Kolegijalni pozdrav”, dodala je.
Zatim je objavila još jedan status u kojem je govorila o ljudima koji je kritikuju zbog njenih stavova.

“Također bih voljela pročitati neki komentar gledalaca u kom argument nije da sam narkomanka i raspala ku*va, zatim da se ne tiče toga što nismo u istom političkom pokretu, a neprihvatljivo je da nismo. Mislim, nije da mi smeta, nego zbog razgovora. Neko ko bi priznao da sam branila neodbranjivu opoziciju i da pričam jedno te isto since 1995. Ako možemo oko toga da razgovaramo, super bi bilo. Ako ne, bujrum. Vi ćete idući put sigurno bolje od mene. Izvolite u salonu”, zaključila je.

Reakcije

Njeno gostovanje uzrokovalo je veliki broj komentara na društvenim mrežama.

“Koja li muka natjera čovjeka da se ovako ponaša kao večeras Biljana Srbljanović? Zašto li njoj i sličnima smeta sve što je srpsko? Čak i kada napada nekog ko je protiv Srbije, objasni to na takav način da nije, jer nas voli, nego sa nečim gdje pokaže još veći animozitet prema državi?”, napisao je jedan korisnik Twittera.

“Biljana Srbljanović večeras podgrijano brani interese onih koje zastupa koji su protiv napretka Srbije i zalažu se za degradiranje Republike Srpske i javno podržavaju unilateralne aktivnosti predsjednika Prištine. Fuj”, također je jedan od komentara.

S druge strane, nekima je zasmetalo to što je Srbljanović priznala da sada živi bolje nego prije deset godina. To je komentarisao i glumac Sergej Trifunović.

“Biljana: ‘Ja znam da živim danas bolje nego što sam živjela prije deset godina.’ Aleksandar: ‘To je fer.’ Laku noć, Biljana”, poručio je.

Izvor: Telefraf.rs