Čanak se povlači sa mjesta predsjednika LSV poslije 32 godine

0
472
blank
Foto: Screenshot HRT

Predsjednik i osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak potvrdio je za Danas da se nakon 32 godine povlači sa mjesta prvog čovjeka stranke, kako bi stranci omogućio da razvije sve svoje kapaciteti koji su bili onemogućeni ličnon netrpeljivošću koja posljednjih decenija prema njemu postoji.

Čanak za Danas kaže da će kongres LSV na kome će se birati novi predsjednik stranke biti zakazan za polovinu novembra, te da se na on neće kandidovati, ali da stranka ima bar petoro ljudi koji bi tu funkciju mogli dobro da obavljaju.

On je predsjednik stranke od njenog osnivanja 1990.

“Nekada je moralo da se desi. Ne postoji nijedan poseban razlog. Osim ako ne uzmemo kao suštinu da se odnosi planetarno mijenjaju i samim ti se i LSV mora mijenjati u smislu ne odustajanja svog vrijednosnog sistema i programa, nego odustajanja od svega onoga što je opterećuje. Lično mislim da posle 32 godine bivanja na čelu stranke, tokom kojih sam bio napadan od skoro svake vlasti i opozicije, došao u situaciju da sam LSV-u i samoj ideji za koju se zalažemo od osnivanja postao opterećenje“, navodi predsjednik LSV i dodaje da bi njegovo ostajanje na čelu stranke bilo neodgovorno i kontraproduktivno, jer na trenutnoj funkciji nije koristan.

Nakon izbornog neuspjeha na trećeaprilskim izborima predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj najavio je svoje povlačenje sa mjesta predsjednika stranke, a nedavno se iz stranačkog života povukao bivši premijer Zoran Živković, osnivač i u dva mandata predsjednik Nove stranke, koji je na povlačenje pozvao i sve druge političke veterane.

Upitan da li je ovo nužna smjena generacija na političkoj sceni Čanak odgovara da su svi oni generacija devedesetih, koja je u politici od uvođenja višestranačja, te da je došlo vrijeme za nužne promjene.

“Suviše se toga promijenilo da bi tome mogli da pariramo. U mom konkretnom slučaju to ne znači da se povlačim iz politike. Ne pada mi na pamet. Vjerovatno ću obavljati drugu funkciju, ali prvi čovjek stranke treba da bude neko primjereniji ovom vremenu. Nadam se da će to doprinijeti razvoju svih onih mogućnosti koje stranka ima, a koje sam ja zbog lične netrpeljivosti prema meni koja traje više od 30 godina vjerovatno sprečavao da se razvio”, kaže ovaj političar.

Nova pozicija će mu omogućiti da bude „znatno neuvijeniji“ u medijskim nastupima, s obzirom da se njegove riječi neće pripisivati stavu stranke, već će govoriti u lično ime.

Ovaj političar poznat po žustrim medijskim nastupima upitan da li može neuvijenije nego do sada odgovara – tek ćete da vidite.

Da se sa čela stranke povlači Čanak je izjavio i tokom gostovanja u emisiji Hrvatske radio-televizije “Nedeljom u 2“, tokom koje je govorio i da u Srbiji vlada „dogovorna politika“ u kojoj je teško da se stranke sa autentičnom politikom, poput LSV-a profilišu.

Stranka čiji je osnivač će imati težak zadatak da, i pored promjene rukovodstva iskristališe tu svoju autentičnu politiku, zbog “dogovornog medijskog mraka“, smatra. Ipak, to ne znači da na tome ne treba raditi, te napominje da će novo rukovodstvo imati više mogućnosti da u tome uspije.

“Autentika se najbolje vidi kada vas svi napadaju. A Liga socijaldemorkata Vojvođana to vrlo uspješno podnosi dugi niz godina. Sve u svemu ta autentičnost o kojoj pričam je ono što nas je dovelo u poziciju da nas takozvana opozicija, patriotska i ko zna kakva, optužuje da smo Vučićevi, a vlast nas doživljava kao opasnog protivnika upravo zbog toga što postavljamo pitanja na koja ona nema odgovor. Nema jačeg dokaza o autentici Lige koja može da učini nešto što ne može bilo ko drugi u Srbiji. Uzmite bilo koju izjavu LSV-a u proteklih 30 godina i uporedite sa stavovima danas i vidjećete da razlike nema. Dosljednost je ono što nas čini autentičnim“, poručuje Čanak.