Ćorović: Dječaci koji brane Mladića su isti kao djeca regrutovana u vehabije

0
586
blank
Foto: N1

Aktivistkinja Aida Ćorović je povodom nedavnih napada na nju izjavila da smatra da policija zna ko su počinioci ali da se poslije prijava incidenata ne dešava ništa. Kaže da joj je ključni utisak što su napadači “dječaci”, što je podsjeća na regrutovanje mladih za rat u Siriji.

“Ja sam prije šest-sedam bila čuvano lice, imala sam stalnu policijsku pratnju dvije godine jer sam upozoravala na regurutaciju i slanje mladih iz Sandžaka za Siriju. Vrlo me ta situacija podsjeća na ovo, na gotovo isti način su ta djeca regrutovana”, rekla je Ćorović u Novom danu na N1 Beograd.

Prema njenim riječima, radi se o djeci koja su uglavnom na marginama, koja “apsolutno ništa ne znaju”, ali im je ispran mozak i sada su “glineni golubovi”.

Ćorović je u ponedeljak objavila na društvenim mrežama da je napadnuta, drugi put u posljednjih pet dana, “na ulici od strane huligana koji čuvaju mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću”.

Kaže da joj je nakon prijave tog drugog napada inspektor rekao da su njegove kolege otiše na lice mjesta da pogledaju kamere.

“Ja sam rekla da policija jako dobro zna ko su ti dječaci, da ne moraju da idu na lice mjesta”, rekla je Ćorović.

Za većinu tih dječaka kaže da su jedva punoljetni, ali da se njima “očigledno bavio neko”. Pomenula je da i u centru za obuku vehabija dječacima svakodnevno govore da su “izabrani, posebni, da imaju maltene neku vrstu mesijanske uloge”.

“Takvom djetetu možete da prodate sve – možete da kažete da je najveći genije, da on sada brani zemlju… Očigledno je toj djeci neko danima govorio kako je Ratko Mladić heroj, kako neke kučke bacaju jaja na našeg heroja, a on je branio srpstvo”, rekla je Ćorović uz ocjenu da ta djeca sigurno neće potražiti na internetu ko je Mladić.

Prije napada u ponedjeljak, Ćorović je bila napadnuta i 29. decembra. Kaže da nakon napada dolazi i vrijeđanje.

“Sa svakim novim napadom dobijem liste uvreda: ‘Šta ćeš ti ovdje, idi u Tursku, idi u Sarajevo…’ Ja sa Turskom i Sarajevom nemam nikakve veze, ovo je moja zemlja”, kazala je ona gostujući u programu N1 Beograd.

Izvor: N1