Da li Srbija može poslati hiljadu vojnika na Kosovo?

0
245
blank
Foto: Ministarstvo odbrane

Bivši načelnik Vojno bezbjednosne agencije (VBA) Srbije general Momir Stojanović izjavio je da u ovom trenutku nije realna mogućnost da se na Kosovo pošalje hiljadu srpskih vojnika.

Komentarišući izjavu direktora Kancelarije za Kosovo Petra Petkovića, koji je sinoć saopćio da će Beograd po Rezoluciji SB UN 1244 razmotriti mogućnost povratka do hiljadu pripadnika svojih bezbjednosnih snaga na Kosovo, Stojanović je kazao da je Rezolucijom 1244 predviđeno da srpski vojnici na Kosovu s lakim naoružanjem mogu da čuvaju samo vjerske objekte i pogranični pojas.

“Nije realno da se sada na Kosovo pošalje hiljadu srpskih vojnika. Vlasti u Beogradu, predvođene Aleksandrom Vučićem, godinama nisu spominjale Rezoluciju 1244, govoreći da je taj dokument ‘mrtvo slovo na papiru’. Sada kada je Vučićeva politika o Kosovu doživjela krah, pozivaju se na Rezoluciju 1244 kao davljenik za slamku“, rekao je Stojanović, prenosi Kossev.

Prema njegovim riječima, Vučić je Srbe na Kosovu doveo u veoma tešku poziciju, jer je u proteklih deset godina prištinskim vlastima predao pravosuđe, policiju, energetiku, telekomunikacije, katastar, civilnu zaštitu, registarske tablice…

“Vučić je u Briselu prihvatio sve što su od njega tražili kosovski i evropski zvaničnici, a nije se izborio za nijedan srpski interes“, istakao je Stojanović.

Ne isključuje mogućnost i oružanog sukoba

Kazao je da o sudbini Kosova odlučuju ljudi koji nemaju nikakve veze s Kosovom.

Dodao je da je neko sa Zapada “instrumentalizovao“ Kurtija, “koji u posljednja tri četiri mjeseca povlači poteze na koje Beograd nema adekvatan odgovor“.

“Kurti je, uz nečiju podršku, povukao nekoliko poteza koji su ugrozili bezbjednosnu situaciju na Kosovu. Moguće je da je cilj da se zaoštravanjem situacije na terenu ubrza donošenje konačne odluke o Kosovu“, smatra Stojanović.

Naglasio je da bi država Srbija morala da zauzme “čvršći kurs“ kada je u pitanju Kosovo.

“Šef diplomatije Ivica Dačić je rekao da, kada je u pitanju Kosovo, postoje ‘crvene linije’ preko kojih Beograd neće preći. Dačić mora da kaže koje su to linije, jer bez Kosova Srbija ne može da opstane. Srbija mora da zaštiti srpski narod na Kosovu“, kazao je Stojanović.

Dodao je da će, ako Beograd ne zaštiti Srbe na Kosovu, doći do masovnih protesta, a da ne isključuje mogućnost i kolektivnog iseljavanja ili oružanih sukoba.

“Vučić izdao nacionalne interese”

Prema njegovim riječima, o svim društvenim i političkim pitanjima u Srbiji odlučuje samo jedan čovjek – Aleksandar Vučić, “što će se pogubno odraziti na primjeru Kosova“.

“Neće izaći na dobro to što već deset godina o svemu odlučuje jedan čovjek. Sve što je Vučić potpisao u Briselu bila je izdaja nacionalnih interesa, a u javnosti je to preko režimskih medija predstavljano kao ‘velika pobjeda’. Niko ne zna kakve razgovore o Kosovu Vučić vodi s evropskim zvaničnicima, znamo samo da su posljedice katastrofalne“, zaključio je Momir Stojanović.

Izvor: KoSSev