DAČIĆ NAPAO KURTIJA: On je najveća prijetnja miru na Kosovu, zaustavite ga

0
237
blank
Screenshot

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je jučer na Bledu da je najveća prijetnja miru na Kosovu Albin Kurti i apelovao da ga EU zaustavi dok je to još moguće.

Dačić je kazao da je prošlo deset godina otkako je potpisan Briselski sporazum, a da u Prištini nisu našli za shodno da sprovedu bilo šta iz tog sporazuma koji se tiče prava srpskog naroda, poput formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

“Sve što su u Prištini radili izazivalo je eskalaciju situacije”, rekao je Dačić novinarima uoči panela “Zapadni Balkan: Sve se mijenja, ali sve ostaje isto” na Bledskom strateškom forumu.

On je dodao da se u vrijeme sklapanja Briselskog sporazuma razgovaralo o pokušaju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine bez miješanja statusnog pitanja, odnosno prejudiciranja na koji način će biti politički riješen status Kosova.

Prema riječima Dačića, Kurti ne želi da se riješi statusno pitanje jer je njihova koncepcija da ono što ne može da se riješi pregovorima, riješiće se oružjem.

“Ako EU to ne vidi, ne znam šta bi Srbija tu više mogla da pomogne osim da apeluje da zaustave Kurtija dok je to još moguće”, rekao je Dačić.