Dačić: Treba li onaj ko podržava Podgoricu da i dalje ima srpsko državljanstvo

0
774

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je “crnogorski režim da razgovara sa svojim građanima o spornom Zakonu o vjerskim slobodama”.

Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da kriza “nije nastala u Srbiji već u Crnoj Gori”, da je dijalog jedino rješenje i da Srbija stalno poziva na razgovore ali da crnogorske vlasti taj dijalog odbijaju.

Prema Dačićevim riječima “režim u Crnoj Gori skuplja poene na nastavku antisrpke politke” i nastavlja da optužuje Srbiju za miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore iako “godinama niko ništa nije rekao protiv crnogorske samostalnosti”.

Kako je dodao, “režim želi da osigura novu pobjedu na izborima, pa im ovakvo ponašanje u antisrpskom bloku donosi poene ali i u jednom dijelu međunarodne zajednice jer su protiv Rusije, Srbije i navodne velikosrpske politike”.

Prema Dačićevim riječima, “to je vrijeme prošlo” i to je velika nepravda jer su “Srbi i Crnogorci uvijek bili zajedno i nikad nisu bili u sukobu”.

Za reagovanje američke ambasade u Crnoj Gori na događaje u Beogradu, Dačić je rekao da se nigdje nije desilo “jer SAD ima ambasadu u Srbiji koja je mogla da reaguje, a ambasadorka u Podgorici mogla je da preispita kršenje vjerskih sloboda”.

“Vladajuća Demokratska partija socijalista kaže da se predsednik Aleksandar Vučić miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, a DPS se umiješala u unutrašnje stvari Srbije govoreći o nezavisnom Kosovu”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da “nas ne interesuje državni i pravni status Crne Gore, nas interesuju prava Srba kojih, prema posljednjem popisu u Crnoj Gori, ima 30 odsto”.

Dačić je rekao da se ne može porediti položaj Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Srbiji koji su, kako je naveo, “vladali Srbijom iako ih ima 0,5 odsto”.

Dačić je pozvao Crnogorce koji žive u Srbiji da se izjasne o ovom pitanju jer “onaj ko je sve što ima stekao u Srbiji ima obavezu da ne ćuti bar po ovom pitanju, a oni koji podržavaju crnogorski režim po ovom pitanju borbe protiv srpskog naroda, mislim da je veliko pitanje da li i dalje treba da imaju srpsko državljanstvo”.

Izvor: Beta