DESNICA U NALETU: Pretendira li rigidna desničarka na poziciju premijerke Srbije?

0
447
blank

Dolazak na premijersko mjesto italijanske desničarke Giorgie Meloni, nameće pitanje da li rejting jedine parlamentarne liderke desnice u Srbiji Milice Đurđević Stamenkvoski ima potencijal za rast koji bi je u jednom momentu doveo i na poziciju predsjednice Vlade.

Ivo Čolović, programski direktor CeSID-a, kaže da je činjenica da je rejting predsjednice Zavetnika u posljednjih par godina od relativno skromnih rejtinga došla do parlamentarnog statusa, ali da njen dalji rast će zavisiti od više faktora.

“U posljednjih par godina u Srbiji bilježimo rast desno orijentisanih političkih partija. Na neki način, ovo je i očekivano, jer su dugi niz godina bile gušene snagom SNS-a, koja je praktično sve desne pokrete i partije pokrila svojoj senkom i uticajem u tom delu građanstva. Međutim, kada je došla prva velika kriza koja je radikalizovala javno mnjenje, u ovom slučaju sukob u Ukrajini, došlo je do snaženja desnice u Srbiji, što se videlo i po rezultatima izbora”, navodi sugovornik Danasa.

Iako postoje vidljive ideološke razlike italjanske i srpske desničarke, Đurđević Stamenkovski jedina je u široj javnosti profilisana liderka neke desne opcije.

Stranka koju predvodi doživjela je veliki rast od parlamentarnih izbora 2020. godine, kada su Zavetnici osvojili 1,43 odsto, dok su na ovogodišnjim izborima osvojili 3,72 odsto glasova i 10 poslaničkih mjesta, a dobili su i 4 odbornika u Skupštini grada Beograda.

Čolović dodaje da rast rejtinga predsjednice Zavetnike se može objasniti pojačanim aktivnostima Zavetnika, ali i kvalitetom njenih javnih nastupa koji su bili dosta konkretni, i koji su izazvali pozitivne reakcije kod jednog dijela javnosti.

Ipak, prepreka Đurđević Stamenkovski može biti to što je društvo u Srbiji autoritarno, te to može biti problem za nju kao žensku osobu koja se našla u tom dijelu ideološkog spektra.

“Da li će rasti njen rejting zavisi od toga kakav će biti njen položaj u parlamentu i kako će ljudi videti njene nastupe. Sada ima šanse da se predstavi na malo većoj političkoj sceni što za nju i političku opciju koju predstavlja može biti dodatna šansa ali i izazov. Osim toga, njen, kao i rejting Zavetnika, donekle zavisi i od situacije u kojoj će se Srbija naći u narednom periodu – ukoliko ekonomska i politčka situacije budu teže, prirodno je da rejting desnih političkih partije raste”, ukazuje programski direktor CeSID-a.

Upitan da li predsjednicu Zavetnika u tome može spriječiti kritike dela nacionalistički orijentisan glasača da je trojanski konj vlasti Aleksandra Vučića Čolović odgovara da to zavisi od toga kako će u Skupštini nastupati u odnosu na vladajuću koaliciju.

Izvor: Danas.rs