Erdogan stigao u Beograd, dočekan uz najviše državne počasti

0
850
blank
Foto: Tanjug/Predsjedništvo Srbije

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je Beograd, gdje je doputovao u dvodnevnu posjetu Srbiji.

Erdogana je na aerodromu dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a sa turskim liderom je stigla i veća grupa turskih privrednika.

Ispred Palate “Srbija” priređen je svečani doček za turskog predsjednika uz počasni stroj Garde, svečano intoniranje himni Turske i Srbije i ispaljivanje plotuna.

blank
Foto: Tanjug/Predsjedništvo Srbije

Drugog dana posjete, predsjednici Vučić i Erdogan bit će domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Delegaciju BiH predvodit će trojica članova Predsjedništva – Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

blank
Foto: Anadolija

Jedan od najvažnijih momenata posjete Erdogana svakako je svečano obilježavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, u utorak popodne.

U fokusu Erdoganove posjete bit će ekonomske teme. Trgovinska razmjena dvije zemlje prošle godine je premašila milijardu eura, dok su turske investicije u Srbiji, prema procjenama, dostigle 200 miliona eura.

Razgovarat će se i o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblasti saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će osigurati nova radna mjesta.

Najavljeno je i da će tokom Erdoganove posjete biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.