Erdogan: Turska podržava Dejtonski sporazum, ne pravimo razliku između Srba, Bošnjaka, Hrvata…

0
611
blank

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je u intervjuu za beogradsku Politiku, uoči posjete Beogradu, govorio o odnosima zemalja na Balkanu i o aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini i zemljama u susjedstvu.

Erdogan je kazao da Turska podržava Dejtonski mirovni sporazum kao minimalni kompromis koji trenutno postoji za BiH, uprkos postojanju nekih nedostataka i činjenicu da niko u BiH nije u potpunosti zadovoljan njime.

“Već sam izjavio da ako zainteresirane strane žele da unaprijede ovaj sporazum, to bi trebalo da se uradi pod nadzorom UN-a”, izjavio je Erdogan, komentirajući posljednju Programsku deklaraciju SDA, kojom se predlaže reorganiziranje BiH.

Erdogan je podsjetio da je slična deklaracija usvojena i 2015. godine, te da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović pojasnio da je predviđeno da se ciljevi deklaracije postignu u skladu sa ustavom i zakonom, uključujući sve zainteresirane strane.

“Jasno je da bi zemlje u regionu i međunarodna zajednica trebalo da podrže korake koje moraju preduzeti relevantne strane u BiH”, dodao je predsjednik Republike Turske.

blank
Foto: AA

Prokomentirao je i takozvani projekat “Zelena transverzala”, kojeg navodno podržavaju pojedini bošnjački političari u regionu, a koji za cilj ima da se “dijelovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Kosovom”. Kazao je da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

“Želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspješno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom”, istaknuo je Erdogan.

Smatra da ti krugovi pokušavaju manipulirati naporima Turske na način da ih prikažu drugačijim nego što jesu.

“Srećom, zahvaljujući zajedničkom naporu sa mojim cijenjenim prijateljem predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, svakim danom unapređenjem naših odnosa osujećujemo planove ovih krugova. Moj savjet svima je da umjesto što podstiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprinijeti boljoj budućnosti Balkana”, izjavio je predsjednik Republike Turske.

Turska, dodaje, želi ojačati odnose i saradnju sa regionom na svakom polju, te da Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu.

“Sa Srbijom imamo duboke i ukorijenjene historijske i kulturne veze i vidimo je kao susjednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice”, podsjetio je Erdogan.

Izvor: Politika