Grupa Wagner širi svoj utjecaj i u Srbiji, prva meta ruski liberali u egzilu

0
240
blank

Kako piše srbijanski Danas paravojna grupa Wagner, čiji je vođa ozloglašeni Putinov “kuhar” Jevgenij Prigožin, objavila je na svom telegram kanalu da je u Srbiji formiran njihov kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje “Orly”.

“Žurimo da vam predstavimo novog rezidenta PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly. Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov”, stoji u objavi na platformi Telegram.

U objavi podsjećaju da su Lisova 2017. godine “kao rezultat njegovih dobrotvornih aktivnosti” kosovske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova.

Centar svoju misiju naziva sprovođenjem javne diplomatije, čiji je cilj da jača i razvija prijateljske odnose između Rusije i Srbije uz pomoć “meke moći”.

“Orlovi, kao štićenici PMC Wagner centra, bave se informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda”, dodaje se u objavi.

Također u objavi se navodi da su oni sa saradnicima iz Srbije i Rusije podigli spomenik ruskom knezu Aleksandru Nevskom u samom centru Beograda.

Naučna saradnica američke Fondacije za odbranu demokratije i stručnjak za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije Ivana Stradner podsjetila je da je prije nekoliko mjeseci najavila ovakav vid saradnje između Rusije i Srbije.

“Prije nekoliko mjeseci sam najavila saradnju Rusije i Srbije u oblasti informacione sigurnosti i ljudi su mi rekli da sam paranoična! Dešava se i evo saradnja Wagner centra i Srbije. Koji dio ove poruke Zapad ne razumije?”, poručila je Stradner na Twitteru.