Istražuje se pomor ribe u rijekama Raška i Ibar, zabranjen ribolov

0
926
blank
Foto: Ilustracija

Veća količina uginule ribe primjećena je u rijekama Raška i Ibar. Inspekcije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora. Dok rezultati analiza ne budu poznati, na teritoriji opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov.

Rano ujutru, uginule sitne ribe, ribočuvari su prvo primjetili na ušću Raške u Ibar.

“Daljom kontrolom, kako se razdanjivalo, primećeno je uginuće skobalja, mrene klena. Kontrolisana je reka Raška, uzvodno nekih 500 metara, tu smo našli uginuće ribe. Radi se o ozbiljnom zagađenju i velika količina ribe je u pitanju”, naveo je Slobodan Ilić, šef Ribočuvarske službe “Vidre” Kraljevo.

Obavijestili su inspekcije, policiju i tužilaštvo.

Na zahtjev vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, Agencija za zaštitu životne sredine uzorkovala je vodu iz Ibra uzvodno od Mataruške Banje i iz rijeke Raške.

blank

Rezultati analiza će, nadaju se inspektori, ukazati na uzrok zagađenja.

“S obzirom na uvećan vodostaj rijeke Raške uslijed padavina na teritoriji Novog Pazara i vodostaja rijeke Ibra i na osnovu toga što nema vidnih mrlja po površini, ostaje da se samo sumnja, za sada, da je hemijski uzrok zagađenja”, kaže šef odseka Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić.

Kraljevački vodovod preventivno je uveo vanredne analize i vode u bunarima u Žičkom polju, odakakle se Kraljevčani snadbdijevaju vodom.

Izvor: RTS