Izglasana nova Vlada Srbije, premijerka i ministri položili zakletvu

0
332
blank

Sa 157 glasova “za” i 68 glasova “protiv”, narodni poslanici su izglasali novu Vladu Srbije, koju će ponovo, kao predsjednica, predvoditi Ana Brnabić. Uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 25 poslanika.

Glasanje je obavljeno prozivkom. Premijerka i ministri nove vlade položili su zakletvu pošto su dobili podršku većine poslanika.

Nakon čitanja teksta zakletve, članovi Vlade potpisom su garantovali da će poštovati zakletvu.

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Polaganju zakletve prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, diplomate i predstavnici verskih zajednica. Zbog prisustva Vučića tom činu, poslanici Zeleno-levog kluba su napustili salu, javlja N1.

Brnabić je iznijela ekspoze napisan na 76 stranica i predložila kandidate za ministre. Ona je istakla je da su “crvene linije Srbije svima jasne“ i da su to interesi Srbije i samostalnost države u odlučivanju, a te crvene linije nazvala je “svetinjama“.

Nova Vlada Srbije će, pored premijerke, imati još 28 ministara, od kojih su trojica bez portfelja. u Vladi su i dva Bošnjaka iz Sandžaka, Husein Memić (SDP) i Edin Đerlek (SPP).

Prvi potpredsednik Vlade, zadužen za spoljnu politiku i bezbjednost, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić