Janjić: Iza organizovanja “Litije za spas Srbije” stoji ruska obavještajna služba

0
289
blank
Foto: N1

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je da je, po tome što su protest protiv održavanja Evroprajda u Beogradu u nedjelju predvodili bajkeri “Noćni vukovi”, njemu bilo jasno da iza njegovog organizovanja stoji ruska vojna obavještajna služba GRU.

Janjić je za televiziju Prva, komentarišući protest “Litija za spas Srbije“, na kojem je vladika banatski Nikanor izjavio da je primer odnosa prema gejevima ruski predsednik Vladimir Putin, koga je nazvao “carem planete zemlje“, kazao da je “po ‘Noćnim vukovima’, po vladikama bilo jasno da je to GRU“.

On je dodao da je rat u Ukrajini i posljedice koje je izazvao prilika da “korigujemo“ spoljnju politiku i zavisnost od energenata iz Rusije, dodajući da nas “nisu Rusi tenkovima naterali“ na energetsku zavisnost, već da je Srbija u tome u sličnom položaju kao i druge zemlje Evropske unije, prenosi agencija Beta.

“Ne očekujem da će se problem sa srpskim tablicama na Kosovu riješiti do sutra“

Janjić je izjavio, povodom ultimatuma iz Prištine da od 1. septembra neće biti dozvoljen ulazak na Kosovo vozilima sa srpskim tablicama, “da ne očekuje da će se taj problem riješiti do sutra“.

Janjić je rekao i da smatra da će, nakon što je postignut dogovor o ličnim kartama između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, u pregovorima koji se vode pod pokroviteljstvom EU i uz učešće SAD, doći na red “pitanje pasoša“.

“Sad će doći na red pitanje pasoša, ako kosovski policajac da pečat, srpski policajac ga poništava. Mislim da će opet biti odlaganja krajnjeg rješenja s dokumentima“, kazao je Janjić.

On je dodao da je srpski zahtev u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština na Kosovu “plan tek za narednu godinu“.

Izvor: Beta