Jusufspahić: Nismo učestvovali u predizbornoj kampanji, muslimanima Srbije ova zemlja je kolijevka

0
999

Muftija Beogradski i vojni, Mustafa Jusufspahić, izjavio je da Islamska zajednica Srbije i Muftijstvo beogradsko ni na koji način nije učestvovalo u predizbornoj kampanji za beogradske izbore i ponovio da je muslimanima Srbije kolijevka Srbija, a Srbima rođenim na Kosovu je, kaže, kolijevka tamo.

IZS, ističe, nije dozvolila da džamije i moltiveni prostori – mesdžidi budu pozornice ili govornice u svrhu promovisanja bilo koje politčke partije.

“Strogo sam zabranio svojim imamima širom Beograda bilo kakvo kontaktiranje sa političkim strankama kao i ”savjetovanje” za koga bi trebalo da se glasa”, rekao je muftija Mustafa Jusufspahić u intervjuu za Radio IZS “Glas muslimana Srbije”.

Primjetio je da su muslimani Beograda, međutim, dočekali da, kako je rekao, jedna politička partija u predizbornoj kampanji otvori vjerski molitveni prostor u centru Beograda.

“Čitao sam naslov na nekom portalu na kome stoji da je nakon stotinu godina u Beogradu konačno otvoren mesdžid i klanjan džuma namaz (velika molitva petkom). Naši vjernici znaju da smo u proteklih dvadeset godina organizovali vjerski život i otvorili 15 mesdžida širom Beograda tako da su ovakvi naslovi, nažalost, bili samo dio predizborne kampanje u kojoj se, kako je poznato, ne biraju načini za postizanje cilja”, rekao je Mustafa Jusufspahić..

Najveća tuga je, kaže, što se cilj takvih političara nakon objavljenih rezultata mjeri ne procentima nego promilima osvojenih glasova i time se oslikava njihova podrška koju imaju među muslimanima Beograda.

“Takvi su prepoznati i kažnjeni te doživeli fijasko. Broj njihovih glasača je duplo manji i od glasačkih mjesta gdje su imali svoje predstavnike što će reći da ni svi njihovi ljudi nisu glasali za njih”, rekao je Jusufspahić.

Islamska zajednica Srbije, kaže, želi jedinstvo muslimana, što u Srbiji nije slučaj.

Muslimani su, nažalost, kaže, rasparčani, razdvojeni a često i indoktrinirani. “Muslimani su postali deo političkog dogovora, masa za sagorevanje i energija kojom se ostvaruju nacionalni interesi. Ja to vidim kao zloupotrebu i rušenje osnovnih imperativa naše čiste vere o jedinstvu i zajedništvu”, naveo je.

Često kada to kaže, primetio je, biva ili pogrešno shvaćen ili zlonamerno interpretiran tako što njegove riječi potpuno budu izvučene iz konteksta.

Nekome je, kaže, to potrebno, a on bi najradije da zaćuti kako takvima ne bi dao povoda i prostora da ga razapinju.

Budući da je njegova izjava da Kosovo treba da ostane sastavni dio Srbije, odnosno da Srbija treba da ostane cjelovita, naišla na oštre reakcije nekih poglavara – muftija iz regiona, Mustafa Jusufspahić je, upitan da objasni kako je do toga došlo, rekao da je nedavno u jednom beogradskom mediju govorio o jedinstvu i problemima cijepanja muslimana od rascepa Jugoslavije.

“Tu sam rekao da mi je kao muslimanu najmrže djelo ono koje razdvaja porodicu, koje zavađa ljude. Meni kao muslimanu je veoma krivo što smo u jednoj zemlji imali šest miliona muslimana i što se ta zemlja razbila i otišla u dalja cijepanja”, naveo je.

Bog nas je, kazao je, dao da se na ovoj ili onoj zemlji rađamo određene vjere i nacije i to su kolijevke svakoga od nas.

“Muslimanima Srbije je kolijevka Srbija, Srbima rođenima na Kosovu je kolijevka tamo. Niko od nas nije mogao birati gdje će se roditi. U tom smislu sam govorio i ne vjerujem da je to pogrešno. Mi moramo biti spona među ljudima. Zbližavati a ne ratovati. Djeci svojoj u emanet mir ostaviti”, kazao je Mustafa Jusufspahić.