KAKO LAŽU PROREŽIMSKI MEDIJI: Pink izvjestio o kosovskom oružanom sukobu koji se nije desio

0
289
blank
Foto: Screenshot/AP Photo/Visar Kryeziu

Pod naslovom “Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pinku?“, kosovski Radio Goraždevac analizirao je lažne vijesti koje su se pojavile na srpskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

U posebnoj emisiji na TV Pinku posvećenoj odluci Kosova da implementira nova pravila u vezi sa ličnim dokumentima i tablicama, zbog čega je organizovana blokada na sjeveru Kosova, navedene su neistine poput toga da su u KC Kosovska Mitrovica primljene osobe ranjene u sukobima.

“Blokade puteva na sjeveru Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen ‘početak oružanog sukoba’, koji se na kraju nije ni dogodio”, navodi radio Goraždevac.

Kako se podsjeća, voditelj emisije Predrag Sarapa pročitao je vijest “da su prema riječima direktora KBC Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića pristigli prvi ranjenici i da im se ne zna broj“, te “da je ovo uvod u početak oružanog sukoba”.

“Netačno je da je te noći u nedelju 31.jula 2022 godine počeo oružani sukob Srba sa sjevera i Policije Kosova. Netačna je i tvrdnja da su u KBC Kosovska Mitrovica pristizali ranjeni u, kako je voditelj naglasio, nepoznatom broju. Da nema ranjenih potvrdio je direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek preko provladinog portala Kosovo Online”, navodi radio Goraždevac.

Kao još jedan primjer dezinformacija na TV Pink navodi se i to što je doktor Milan Ivanović predstavljen kao direktor KBC Kosovska Mitrovica, što nije tačno.

“Ovakav vid propagande i klasičnog spinovanja na nacionalnoj frekfenciji, pored pristunih tenzija na sjeveru, dodatno je uznemirilo javnost a posebno stanovnike srpskih sredina na Kosovu. Pored ‘spektakla’ na Pinku, iste večeri, lažne vijesti su se ređale na Twitteru i ostalim društvenim mrežama. Lažnu vijest da je došlo do okršaja Vojske Srbije i Policije Kosova, koja je kružila na društvenim mrežama, u saopćenju je demantovalo Ministarstvo odbrane Srbije”, piše radio Goraždevac.

U tekstu se podsjeća i da je KFOR tada ocijenio da je ukupna bezbjednosna situacija u opštinama na sjeveru Kosova napeta.

“Prethodno je policija navela da nema zvaničnih informacija o povređenim građana ili policijskih službenika, i pozvali su sve medije i građane da ne nasedaju na lažne vijesti koje kako ističu destabilizuju situaciju i stvaraju paniku. Ministar unutrašnjih poslova je u međuvremenu održao konferenciju za medije sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, na kojoj je saopćio da je 11 građana ‘povrijeđeno’ od strane ‘ilegalnih naoružanih struktura’, te da je policija pokrenula istragu. Građani su prijavili maltretiranje i napade na albanske državljane koji su se zatekli u putu na Severu, navodeći da se radi o četiri slučaja, dok je na policiju, prema njihovim zvaničnim informacija pucano u četiri navrata, a čula se i jedna detonacija”, piše u tekstu.