Kandić: U normalnoj zemlji Vulin ne bi mogao biti ministar

0
589
blank
Foto: Wikimedia

Nataša Kandić, koordinatorka Koalicije za osnivanje REKOM (Regionalne komisije za ratne zločine), našla se na udaru nacionalista u Srbiji nakon što je na društvenim mrežama uoči posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu poručila “kako bi joj domaćini trebali pokazati mural posvećen Ratku Mladiću”. 

Iz dana u dan dobija gnusne uvrede, ali kako ističe u razgovoru za Faktor, lako se nosi s njima.

“To je ogledalo političara i medijske scene u Srbiji. Ništa me to ne čudi”, kaže Kandić.

Najviši zvaničnici Srbije, među kojima prednjači ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nezvanični megafon projekta “srpski svet”, skoro pa svakodnevno šalju otrovne strelice prema Bosni i Hercegovini.

Posljednja u nizu je saopćenje MUP-a Srbije, tačnije nacionalistički pamflet Vulina u vezi sa hapšenjem Edina Vranja, bivšeg visokog dužnosnika Federalne uprave policije.

Između ostalog, Vulin naziva članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića licemjerima, u svojoj ostrašćenosti poziva se i na vječnog neprijatelja, predsjednicu Kosova Vjosu Osmani, da bi na kraju saopćenja jasno bilo rečeno da je Vranj “ratni zločinac”.

“Ta izjava MUP-a Srbije je najblaže rečeno neprimjerena. Nedopustiv je taj Vulinov ton. On nanosi štetu Srbiji i odnosima u regionu. Takav ministar bi zbog ovakvih izjava u normalnoj zemlji bio uklonjen”, kaže Kandić.

Naša sagovornica se osvrnula i na hapšenje Vranja.

“Svaka država treba suditi svojim državljanima. Time se podstiče proces uspostave vladavine prava. I dok Srbija hapsi državljane BiH, na njenoj teritoriji se upadljivo skrivaju brojni optuženi iz susjedstva. Istovremeno se objavljuju podaci u provladinim medijima iz nekog spisa još dok traju istražne radnje.

Na sceni je politizacija procesuiranja ratnih zločina”, ističe Kandić.

Pomno prati dešavanja u BiH i blokadu državnih institucija u režiji člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

“Bilo bi najbolje da se ignoriše Dodik jer već godinama od njega nema normalne političke poruke. Pitanje je kako će se novi visoki predstavnik nositi s tim”, govori Kandić.

Smatra da Dodik nesumnjivo ima podršku Beograda za takvo ponašanje.

“Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije nevin u ekstremističkom ponašanju Dodika. Naravno, on ne daje izjave u kojima na direktan način podržava djelovanje Dodika, ali zato to radi Vulin.

Vidite, mi sada imamo apsurdnu i opasnu situaciju da za sudske činjenice u vezi sa presuđenim ratnim zločincima Vulin kaže da to nije istina”, mišljenja je Kandić.

Izvor: Faktor.ba