Koraks: Tolike diplome imaju, a ne razumiju ironiju karikature

0
768

Karikatura na današnjoj naslovnoj strani Danasa, kojom se reaguje na kritike vlasti zbog naslovne strane novog broja sedmičnika NIN, ironična je poruka koju “oni nisu shvatili”, rekao je karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

“Ironija je ono kada vi gledate jedan crtež ili jednu poruku uvek je suprotno od onoga što bukvalno vidite”, kazao je on za N1.

“To je jedna ironična poruka koju oni nisu shvatili, oni ne znaju šta je ironija, očigledno. Mislim da to je nedostatak opšteg obrazovanja. Neverovatno je da te ljude koji imaju toliko diploma, ne razumiju šta je ironija. Ironija je ono kada vi gledate jedan crtež ili jednu poruku uvijek je suprotno od onoga što bukvalno vidite”, rekao je.

Koraks je naveo da je razmišljao kako bi mogao da ironično predstavi čitavu priču oko NIN-a i dodao da je to i uradio.

“Šta da vam kažem, ja idem dalje da crtam, a gospodin predsjednik Vučić, on će da ide da otvara puteve i da zatvara uzbunjivače”, kaže.

Upitan da li se plaši da redakcija tog lista može da prođe kao redakcija Šarli Ebdoa, Koraks je rekao da je svašta moguće.

“Ja se nisam plašio ni kada je bio Milošević. Moja oštrica kritike je bila direktno upućena njemu, bez ikakve zadrške. Nisam tu imao nikakvu cenzuru, ni autocenzuru. Ja sam uvijek, ono što sam mislio, to i rekao, tako i sada radim, pa šta bude, nije važno. Nisam ja toliko važan, a možda sam i važan, ne znam. Ja ću da nastavim i dalje da radim u tom stilu. Ono što mislim, ja ću to i da uradim, bez obzira na posljedice”, zaključio je.

Izvor: N1