Kosovska policija patrolira Gazivodama, Vučić kaže – što ste se igrali, igrali ste se

0
2045
blank
Foto: Screenshot/Facebook

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Priština saopćila da u potpunosti kontroliše jezero Gazivode i istakao da bi to značilo “novo kršenje Briselskog sporazuma”.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla objavio je da je Kosovska policija počela redovno patroliranje jezerom Gazivode, kao i duž administrativne linje koja presjeca to jezero.

“Prvi put od posleratnog perioda, nakon formiranja jedinice za patroliranje na vodi, Kosovska policija je danas počela redovno patroliranje granične linije između Republike Kosovo i Srbije, kao i čitavog područja jezera Gazivode. Sada je kontrola državne granice potpunija. Čestitam Policiji Kosova na novom uspjehu“, naveo je Svecla.

Posle ove objave stigla je i zvanična reakcija predsednika Srbije. Preneo je saopćenje Prištine da u potpunosti kontroliše jezero Gazivode.

“Albanci ‘ispod žita’, očigledno uz podršku najvećih evropskih sila, zemalja Kvinte u celini, pokušavaju da tiho zauzmu i okupiraju Sever Kosova i Metohije. Naime, danas je i njihov takozvani ministar unutrašnjih poslova saopštio da u potpunosti kontrolišu jezero Gazivode, što bi značilo novo kršenje Briselskog sporazuma jer po Briselskom, policija na sjeveru mora da pripada direktoratu Sjever, odnosno Srbi tu moraju da budu. Ali baš njih briga za sve to, može im se”, rekao je Vučić.

blank
Foto: Facebook

Da je potez Prištine apsolutno suprotan Briselskom sporazumu ponavlja i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Kaže – “besmisleno paradiranje prištinskih ‘specijalaca’ sa dugim cijevima na gliserima najogoljenija je provokacija uperena ka Srbima iz Ibarskog Kolašina“.

“Ovakve besmislene i bezobzirne demonstracije sile, kojom uzgred niko nije impresioniran, samo potvrđuju da je nespokoj Srba na Kosovu i Metohiji opravdan i da je nužno da međunarodna zajednica hitno izvrši pritisak i ohladi usijane glave u Prištini“, naveo je Petković.

“Pošto više neću da ih molim, sada upozoravam i jedne i druge da to više ne rade, pošto srpski narod ni nasilje ni nepoštovanje međunarodno javnog prava i međunarodno-pravnih normi neće da toleriše. To je moje upozorenje i onima koji sutra dolaze u Beograd i svima drugima – što ste se igrali, igrali ste se“, rekao je Vučić.

Predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak posjetiće sutra Beograd i Prištinu zajedno sa savetnicima kancelara Nemačke i predsjednika Francuske, što je prema mišljenju prištinskih eksperata za međunarodne odnose, pokazatelj ozbiljnosti s kojom se u Briselu tretira konačno rješenje u dijalogu Kosova i Srbije.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u subotu, poslije sjednice Savjeta za nacionalnu bezbednosti, imati “važne objave za sve građane“.

Izvor: N1