KOŠTUNICA NALJUTIO VUČIĆA: Što si organizovao skup “Kosovo za patike”?

0
169
blank

Predsjednik Srbije rekao je da su sve te peticije “dobre”, ali se posebno osvrnuo na to što je jedan od potpisnika ovog dokumenta i bivši predsjednik SR Jugoslavije i premijer Srbije, Vojislav Koštunica.

“To je njihovo demokratsko pravo i srećan sam što živimo u demokratskoj državi“, započeo je Vučić svoje izlaganje, da bi potom počeo da govori o Koštunici.

“Samo kad pročitate obrazloženje te peticije, pa se zapitate – što si pustio 2003. godine ili kad već, 2001. godiine, nije ni važno… Što si pustio 1.800 terorista iz srpskih zatvora, među kojima i braću Mazreku? Što si ih pustio? Što si ćutao i pustio da nam spaljuju crkve i manastire po Kosovu i da nam progone i ubijaju ljude 2004… Što si ti isti, koji to potpisuješ, ćutao i organizovao skup ‘Kosovo za patike’, 2008. godine i to je bio sav trud. A ovaj drugi pobegao u Rumuniju. Ja ne bežim nigde, idem i pred svoj narod, idem i pred parlament… Idemo da slušam uvrede i najgore moguće gadosti i nikakav problem mi nije. Odgovoriću svakome od njih“, kazao je Vučić.

“U susret očekivanoj sjednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu, a koja je zakazana za sutra u 10 sati, pokret koji već dvije i po godine okuplja srbijanske intelektualce koji žele da spriječe ‘savremene skorojeviće’, koji su uz ‘spoljnu pomoć’ zarobili Srbiju, a sada „hoće da dokrajče njeno nacionalno biće hladnokrvnom predajom njenog nosećeg simbola – Kosova i Metohije’, objavio je istovjetni proglas i peticiju, kada su u ponedjeljak i predstavili svoje stavove”, prenio je KoSSev.

Peticija je pokrenuta na Savindan, a inicijalno ju je potpisalo 205 članova i simpatizera Pokreta, među kojima više poznatih imena, uključujući i jedno koje se već duže ne viđa u javnosti – bivši predsjednik SRJ i premijer Srbije – Vojislav Koštunica.

Pored očekivanih potpisnika, poput Matije Bećkovića, Emira Kusturice, Đorđa Vukadinovića, lidera desnih stranaka – Milice Đurđević-Stamenkovski, Miloša Jovanovića, Vojislava Mihajlovića, Boška Obradovića, tu su i bivši ministar kulture Vladan Vukosavljević, kao i još nekoliko umjetnika.

Sa Kosova, peticiju su potpisali Nebojša Jović, Zvonko Mihajlović, Aleksandar Đikić. Sama peticija ima za sada 1.444 potpisa.

Izvor: Nova.rs