KRITIKA BORISA TADIĆA: Katastrofalni propusti Vučića u Ujedinjenin nacijama

0
421
blank
Screenshot

Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da je aktuelni predsjednik te države Aleksandar Vučić napravio katastrofalan propust tokom obraćanja u Ujedinjenim narodima jer nije jasno istaknuo da je za Srbiju neprihvatljivo članstvo Kosova u toj organizaciji.

“Ovo je bilo posebno bitno sada kada se ponovo podiže u međunarodnoj zajednici tema takozvanog modela dvije Njemačke, kao rešenje za Kosovo. Kada god se spomene taj model, mora se imati u vidu da su u to vrijeme obje Njemačke bile članice UN-a”, kazao je Tadić.

Prema njegovom riječima, teško je povjerovati da se radi o amaterskom propustu i takav propust mnogima u svijetu danas više sliči na namjerno otvorena vrata.

“U skladu sa svojim interesima, Albanci inzistiraju na dijelu odgovora u kom se kaže da ‘nije kršenje međunarodnog prava’, a od dolaska Srpske napredne stranke na vlast Srbija propušta inzistirati na tome da se istodobno ne kaže ni da jeste u skladu s međunarodnim pravom”, istaknuo je Tadić, prenosi Beta.

Tadić je naveo i da građani Srbije “u buci svakodnevnih laži” ne mogu čuti da Međunarodni sud “nikad nije donio odluku da je proglašenje neovisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom, već je uporabio igru riječi kako bi izbjegao odgovor na postavljeno pitanje”.

Tadić smatra da “Vučić i njegov režim cijelo vrijeme podržavaju albansko tumačenje napadajući bivšu vlast za to pitanje”.