Macron i Scholz pisali Vučiću: Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja

0
344
blank

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona i kancelara Savezne Republike Njemačke Olafa Scholza, saopćeno je iz Vučićevog kabineta.

“Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za sigurnost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvjereni smo da, u svjetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se riješili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan”, navedeno je u zajedničkom pismu Macrona i Scholza.

Apelovali su na Vučića da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost da donosi teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU-a.

“Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci naprijed hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savjetnike za vanjsku i sigurnosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posjete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene naprijed. Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku”, navedeno je u pismu.

Izvor: Anadolija