Memić sa delegacijom Skupštine Turkiye: Rasim Ljajić doprinio boljim odnosima dvije zemlje

0
321
blank
Foto: rtvnp.rs

Ministar turizma i omladine Republike Srbije Husein Memić sastao se u Beogradu s delegacijom Odbora za spoljne poslove Velike narodne skupštine Republike Turkiye, koju predvodi predsjednik Odbora Akif Cagatay Kilic. Ministar Memić je sa gostima razgovarao o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, prenosi Agencija Anadolija.

Kako je saopćeno iz kabineta ministra, Memić i Kilic su se tokom sastanka saglasili da su ekonomski i politički odnosi najbolji u istoriji dvije zemlje, čemu je, kako je navedeno iz kabineta ministra Memića, veliki doprinos dao osnivač Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić tokom svog učešća u Vladi Republike Srbije.

“Memić je izrazio zadovoljstvo što broj turskih turista u Srbiji raste iz godine u godinu, navodeći da su za prvih deset meseci 2022. godine gosti iz Turkiye ostvarili oko 360 hiljada noćenja i zauzeli drugo mesto među svim stranim turistima koji su posetili našu zemlju”, navode iz kabineta ministra turizma i omladine Srbije.

Navedeno je da će dodatni impuls rastu turističke razmjene dati najavljeno povećanje redovnih aviolinija između dvije zemlje, kao i stupanje na snagu protokola koji će omogućiti putovanje uz ličnu kartu između Srbije i Turkiye.

Memić je izrazio zahvalnost Turkiye zbog otvaranja Generalnog konzulata te države u Novom Pazaru, što je doprinelo dodatnom zbližavanju naroda dvije zemlje i ojačalo ekonomske i kulturne veze opština Sandžaka s Turkiye.

Saopšteno je i da će ministar turizma i omladine Husein Memić tokom januara sljedeće godine posetiti Turkiye gdje će se sastati s resornim ministrima za turizam i omladinu, kao i s predstavnicima bošnjačke dijaspore.

Izvor: Anadolija