Memić: Za narednu godinu planirano više novca za mlade

0
189
blank
Foto: Freepik

Ministar turizma i omladine Husein Memić izjavio je da je Vlada Srbije budžetom za omladinsku politiku za 2023. godinu jasno pokazala opredjeljenje da će ulaganje u mlade biti jedan od prioriteta u cilju stvaranja boljih uslova za njihov kvalitetan život.

On je u izjavi za Tanjug precizirao da je budžet za omladinsku politiku u sljedećoj godini 603 miliona dinara, što je za trećinu više od sredstava planiranih za 2022. godinu.

“Ove brojke pokazuju da su potrebe mladih prepoznate i uvažene, a nadam se da ćemo u narednom periodu, kroz obostrano razumevanje, napraviti ambijent u kome se svaki mladi čovjek, u bilo kom dijelu Srbije, neće osjetiti zapostavljeno”, istakao je ministar.

Dodao je da je najviše sredstava predviđeno za podršku razvoju omladinske politike na lokalnom nivou, omladinske centre, kao i podsticanju zapošljivosti mladih.

“Potrebna nam je infrastruktura za omladinske sadržaje na lokalnom nivou. Iz tog razloga ćemo najveća sredstva usmjeriti ka razvoju i izgradnji omladinskih centara koji će sljedeće godine biti formirani u nekoliko gradova”, najavio je Memić.

On je ukazao da je ministarstvo u završnoj fazi izrade nove strategije za mlade čije se usvajanje očekuje početkom 2023. godine i da je plan da do kraja sledeće godine u skupštinsku proceduru bude upućen predlog novog zakona o mladima, za čiju izradu će uskoro biti formirana radna grupa.

“Naglasio bih da su aktivnosti koje sprovodi resorno ministarstvo samo dio agende kojom se ova vlada obraća mladim ljudima u Srbiji, a koja obuhvata širok spektar delovanja i drugih ministarstava, takođe usmjerenih na sistemsko unapređenje položaja mladih u našoj zemlji”, naveo je Memić.

Izvor: Tanjug