Ministar turizma Memić posjetio Floridu: Uvjerio sam se u namjeru za snažniju saradnju sa Srbijom

0
200
blank
Foto: Ministatvo turizma i omladine

Ministar turizma i omladine Husein Memić, tokom svoje posjete američkoj državi Florida, susreo se sa ključnim političkim i privrednim predstavnicima Majamija i Floride, gdje je potvrđena namjere za jačanje bilateralnih odnosa sa Srbijom.

Zainteresovanost Floride za snažniju i fokusiranu saradnju s Srbijom je evidentna, posebno nakon nedavnih uspjeha koje je Srbija ostvarila u oblasti turizma.

Uspostava direktne avio linije između Beograda i Njujorka 23. juna 2016., koja je uspostavljena nakon 24-godišnje pauze, značajno je olakšala dolazak američkih turista u Srbiju. Nedavno uvedena direktne linija Beograd-Čikago dodatno jača veze između dvije zemlje.

Tokom posjete Floridi ministar Memić imao je priliku susresti se sa gradonačelnicom okruga Majami, Daniellom Levine Cava. Sastanak je bio prilika za razmjenu iskustava i ideja te za istraživanje mogućnosti za jačanje saradnje između dvije destinacije.

“Tokom posjete Floridi uvjerio sam se u namjeru države Florida za snažniju i fokusiranu saradnju. Politički i privredni predstavnici Majamija i Floride iskazali su veliko interesovanje za jačanje saradnje sa Srbijom”, izjavio je ministar Memić.

Gradonačelnica Levine Cava iskazala je izuzetnu zainteresovanost za povezivanje sa Srbijom i čitavom Jugoistočnom Evropom, dodao je Memić.

“U fokusu razgovora bila je promocija turističkih potencijala Srbije na Floridi, pogotovo imajući u vidu impresivne pokazatelje koje Florida ima u oblasti turizma. Sa više od 137 miliona posjetilaca u 2022. godini, od kojih je skoro 85% domaćih turista, Florida predstavlja izuzetno važno tržište za promociju. Dodatno, sa velikim brojem turista iz sjevernih država SAD i Kanade tokom zimske sezone, Florida može biti ključni partner za Srbiju u promociji svojih turističkih potencijala”, rekao je Memić.

Gradonačelnica Levine Cava vidi Srbiju kao centralnu tačku za povezivanje sa Jugoistočnom Evropom, što otvara vrata za dalje jačanje ne samo turističke, nego i sveukupne privredne saradnje.

“Ova posjeta je važan korak ka učvršćivanju i unapređenju veza između naših destinacija. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama ostvariti mnoge ciljeve”, izjavio je ministar Memić nakon sastanka.

Turističke organizacije Srbije aktivno rade na promociji zemlje na američkom tržištu kroz razne sajmove, promotivne događaje, studijska putovanja, oglašavanje i marketinške kampanje.

Tokom sastanaka, predstavnici Majamija i Floride su upoznati sa dva ključna projekta u Srbiji – Beograd na vodi i EXPO 2027, što pokazuje potencijal za dublje ekonomske i kulturne veze između dvije destinacije.

Očekuje se da će ova posjeta dodatno ojačati i produbiti odnose između Srbije i američke države Florida u nadolazećim godinama.